Елена Динева, Божков, гаранция
На снимката: Елена Динева

Жената на Васил Божков – Елена Динева, отказва да излезе от ареста срещу парична гаранция от 1 000 000 лева, предава „Лекс.бг“.

Тя твърди, че не може да я плати и ще остане в ареста до края на месеца, когато изтича максималният срок за задържането ѝ по време на разследването, след което прокуратурата трябва да я освободи.

„Над 7 месеца съм в ареста. Обиските и претърсванията в дома ми започнаха на 29 януари и до днес не са приключвали. Това са над 130 дни. Не се намериха пари и започнаха да изземват каквото намерят. През цялото това време оказвам пълно съдействие на разследващите да вземат всичко от моя дом, събирано през 50-годишния ми живот. Осигурявам им санитарни материали, тоалетна, каквото е нужно. През дома ми са минали около 3000 души държавни служители“, разказа Динева пред съда.

И добави:

„Както вие имате килери, така и аз имам. Описва се всичко в него и ми казват – сега само описваме, експертизите – след години. От януари до момента има полиция в дома ми денонощно. Над 1700 полицаи са минали през жилището ми. Спалнята ми поне вече е разпечатана, но килерът още е запечатан и под денонощна охрана. Няма как да укрия каквото и да било“, подчерта Динева, за да опровергае аргументите на прокуратурата, че, ако бъде освободена, може да укрие доказателства или предмети, които все още не са описани.

Единият от адвокатите й Георги Гатев каза пред съда:

„Това, че тя е съпруга на Васил Божков, не значи, че е милионер. Тя е заложница на своя съпруг“, смята адвокат Гатев.

По думите на колегата му Людмил Рангелов, задържането й под стража е възможност за натиск и значително влияние над Васил Божков, а прекомерния размер на гаранцията се превръща в параван за недопустимо продължаващо задържане под стража и прикрито изпълнение на най-тежката мярка.

Прокуратурата обаче смята, че Динева трябва да остане в ареста, а доказателства срещу нея продължават да се събират именно при обиските в дома й.

От държавното обвинение посочиха, че имущественото й положение безспорно е добро.

Съдебният състав е на същото мнение като посочи в мотивите си, че действително голяма част от имуществото й е под запор или възбрана, но Динева разполага с имот в Париж на стойност 25 млн. евро.

Освен това картините и културните ценности, които се изземат, все още са нейна собственост. Има и участие в свързани дружества с такива на Васил Божков, а освен това имало съмнения, че е сключвала симулативни сделки и е получавала дивиденти, които не й се полагат. Допълнителен аргумент на съда за състоянието на Динева е и фактът, че тя много често сменяла адвокатите си, което представлява разход за хонорари.

Миналата седмица спецсъдът определи 750 000 лева гаранция за Динева, която тя каза, че не може да плати, а днес апелативните съдии дори завишиха размера до 1 млн. лева.

Динева беше задържана в края на февруари и обвинена за участие в престъпна група, ръководена от съпруга ѝ. Показания срещу нея беше дал и Цветомир Найденов, който е основният свидетел срещу Божков. В тях той твърди, че Динева е знаела за престъпната му дейност и била запозната дори със случаи на изнасилвания и убийства, в които той бил замесен.

Прокуратурата се прицели в колекцията на Божков

Междувременно, днес прокуратурата обяви, че е приключила с преброяването на предметите в колекцията на Васил Божков, които бяха съхранявани в офиса му на столичната ул. „Московска“, където се намира частният музей на бизнесмена.

Говорителят на главния прокурор – Сийка Милева, обобщи днес, че за последните осем месеца са открити 6778 предмета, от които само 212 били регистрирани.

„За останалите 6566 предмета прокуратурата счита, че се явяват незаконно придобити и държани“, каза Милева и добави, че по-голяма част са били съхранявани в нарушение на всякакви международни стандарти – в кутии, кашони, найлонови пликове и в насипно състояние. На някои имало и бележки с имена на области от България, което означавало, че най-вероятно са изкопани и придобити незаконно от иманяри.

Милева увери, че сега всички предмети са предадени и се съхраняват в Министерството на културата, Националния исторически музей и в Националната художествена галерия, като ще бъде назначена съдебно-археологическа експертиза, която ще бъде извършена от международни експерти.

Според говорителя на главния прокурор предстои и нова оценка на регистрираната колекция на Божков, защото имало данни, че обявената е умишлено занижена. Не било изключено и да бъде обявена за публично държавна собственост, ако се докаже, че е незаконно придобита.

„Налични са данни, че културно-историческата оценка на регистрираните от Божков 212 предмета е умишлено занижена. Същите са били оценени като движими паметници на културата, които не представляват национално богатство. Ще бъдат назначени експертизи на високо квалифицирани международни експерти, които да дадат актуална оценка на колекцията „Божков“. Ще се изследва и произходът на всяка една от тези вещи, за да се установи дали са незаконно придобити. Ако се съберат доказателства, ще бъдат предприети процедури за обвяване на колекцията на Божков за публична държавна собственост“, каза Сийка Милева.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук