Увеличаване на минималната работна заплата с 40 лева от 2021 година ще предложи правителството на синдикати и работодатели. Това съобщи в Добрич министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Предстоят преговори с партньорите от тристранния съвет за сътрудничество.

„Тоест заплатата да бъде 650 лв. Синдикатите вече са изразили подкрепа за това предложение. Някои от работодателските организации декларираха, че са против предложението, но сега предстои да водим разговори и преговори в тази посока“, поясни Сачева.

Много е важно да има предвидимост в икономиката – ние сме дали тази заявка и сме съобщили какви са плановете ни още преди 4 г., така че в този смисъл нито за работодателите, нито за синдикатите това би трябвало да бъде изненада. Сачева поясни, че окончателно решението ще бъде взето в рамките на следващия месец.

Работодателите не искат

В началото на месеца работодатели настояваха за замразяване на минималната работна заплата на сегашното ниво от 610 лева и да не се пристъпва към планираното увеличение с 40 лева от 1 януари 2021 до 650 лева.

Според председателят на АИКБ Васил Велев искането не е самоцелно и работодателите не са против хората да получават високи заплати, но това е икономическата логика. Засега няма обща позиция на работодателските организации по въпроса.

„За нас това е икономическата логика. Ние не искаме заплатата да замръзне, искаме хората да получават повече. Но ръстът, който беше направен за тази година – около 10%, беше осъществен при прогноза, че ще имаме над 3-процентен ръст на БВП за 2020 г. Вече е отчетен спад за второто тримесечие от 8,5% спрямо същия период за миналата година. Според Европейската комисия прогнозата за цялата година е за спад от 7.1%. Нещо повече – ЕК смята, че догодина европейската икономика, в това число и българската, няма да се възстанови напълно. През 2020 г. ще слезем на нивото на 2018 – 2017 г. като БВП и продажби на компаниите”, обясни Велев пред Нова телевизия.

Председателят на АИКБ посочи, че в момента се наблюдава ръст на средната работна заплата, но той е „абсолютно механичен“, защото при криза се съкращават най-напред нискоквалифицираните работници и тези с лоши трудови навици.

Според Велев най-тежките месеци в икономиката и индустрията са отминали, а в публичните финанси предстоят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук