Даниел Крейг
Даниел Крейг в ролята на агент Джеймс Бонд

Британски агент с име Джеймс Бонд е бил командирован в комунистическия блок две години след излизането на първия филм за Бонд, става ясно от архивите на полския Институт за национална памет.

Бонд пристигнал във Варшава на 18 февруари 1964 г. и официалната му позиция била архивист в британското посолство, според документи от контраразузнавателната служба на комунистическа Полша. Както е описан в документите, той почти не прилича на едноименния си измислен „колега“, известен най-вече с влечението си към водка мартини, изкусителни представителки на нежния пол и пълни с чудатости коли.

Полските агенти отбелязват, че Бонд се е „интересувал от жени“, но е бил „много внимателен“ и не е осъществявал никакъв контакт с полски граждани, става ясно от документите, публикувани във „Фейсбук“.

Досието на истинският Джеймс Бонд от полските архиви /източник: Twitter @ipngovpl_eng/

Институтът за национално възпоменание заяви, че британецът е бил „оперативен служител на ниско ниво с високопоставено име“, тъй като дори комунистическите агенти вече били наясно за съществуването на измисления герой.

През октомври и ноември 1964 г. Джеймс се опитва да пътува до „военни съоръжения“ в Бялисток и Олщин в североизточна Полша, близо до границата на Съветския съюз, съобщиха от института.

Очевидно не много успешен като агент, Бонд напуска Полша на 21 януари 1965 г.

Създателят на легендата за „007“, Ян Флеминг, самият той бивш агент, винаги казва, че е взел името на своя герой от книга за карибските птици на американския орнитолог Джеймс Бонд.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!