Доналд Тръмп
Доналд Тръмп/ Снимка: БТА

Съдия в Ню Йорк постанови, че Доналд Тръмп е извършвал измами в продължение на години, докато е изграждал империята за недвижими имоти, която го изстреля към славата и Белия дом, предаде БТА.

Съдия Артър Енгорън, който се произнесе по гражданско дело, заведено от главната прокурорка на щата Ню Йорк Летиша Джеймс, установи, че бившият президент и неговата компания са измамили банки, застрахователи и други институции, като са надценили значително активите на компанията и са преувеличили нетното състояние на Тръмп в документите, използвани при сключването на сделки и осигуряването на финансиране.

Енгорън нареди да бъдат отнети някои от бизнес лицензите на Тръмп като наказание, което затруднява или прави невъзможно извършването на бизнес в Ню Йорк, и заяви, че ще продължи да възлага на независим наблюдател да наблюдава дейността на „Тръмп организейшън“.

В решението си съдия Енгорън постановява, че Доналд Тръмп, който мечтае да си върне Белия дом през 2024 г., и синовете му Доналд Тръмп-младши и Ерик Тръмп, изпълнителни вицепрезиденти на „Тръмп организейшън“, са „отговорни“ за „многократните нарушения“ на закона, предаде Франс прес. Той добави, че документите, представени от главната прокурорка, „ясно“ показват „измамни оценки“ от страна на Доналд Тръмп на активите на групата – безброй компании, вариращи от жилищни имоти до луксозни хотели и голф клубове.

Летиша Джеймс обвинява милиардера републиканец и неговите деца, че са „надули“ тези активи с милиарди долари, за да получат, наред с другото, по-изгодни заеми от банките в периода 2011-2021 г.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук