НДК

СГС даде ход на делото срещу бившия директор на НДК Мирослав Боршош. Това реши на свое разпоредително дело, на което присъстват Боршош и бившият председател на съвета на директорите Валентин Кръстев. На заседанието са и три лица, които са пострадали от завеждане на делото. Днес съдът ще разгледа документите по делото.

По време на разпоредителното заседание стана ясно, че двамата са обвинени в нецелево разходване на средства и в умишлена безстопанственост, от която са последвали щети за Националния дворец на културата и делото е образувано по два граждански иска. Единият е заведен от финансовия министър Владислав Горанов и е на стойност 3 441 146.06 лв., а другият е от НДК и е на стойност над 500 000 лева.

Адвокатът на Мирослав Боршош Даниела Доковска поиска делото отново да бъде върнато на прокуратурата, защото не са поправени нарушенията, допуснати в обвинителния акт по обвинението за длъжностно присвояване. Според нея не е ясно как точно Боршош е извършил присвояването, изплащайки аванс на „Галчев инженеринг”. Доковска каза, че докато това не се изясни, тя няма как да защити клиента си и поиска обвинителният акт да се върне на Софийската градска прокуратура за отстраняване на грешките.

От държавното обвинение казаха, че не са налице предпоставки, които да налагат спирането на делото и връщането на обвинителния акт. Съдът също намери исканията на адвоката на Боршош за неоснователни и подчерта, че авансовото плащане е направено в разрез със сключения договор с фирмата, което дава предпоставка прокуратурата да се съмнява, че тези средства са били присвоени.

Същинското дело тръгва с разпити на 14 януари от 10 ч.

В края на май 2018 г. прокуратурата даде на съд бившия директор на НДК Мирослав Боршош. Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт за нецелево разходване на целеви средства, умишлена безстопанственост, сключване на множество неизгодни сделки, длъжностно присвояване и принуда.

На 18 юни на първото разпоредително заседание Софийският градски съд прекрати делото срещу бившия директор на НДК Мирослав Боршош и бившия председател на съвета на директорите Валентин Кръстев. Според съда прокурорите са написали обвинението така, че подсъдимият няма как да разбере в какво е обвинен, а така няма и как да се защити. Част от разминаванията са в посочените суми – за някои от сделките не става ясно точно с колко пари е ощетен бюджетът на НДК. Съдът тогава подчерта и че за някои от обвиненията липсват фактически твърдения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!