Баневи
на снимката: Николай и Евгения Баневи

Специализираният съд ще гледа мерките на Евгения и Николай Баневи.

На 13 декември 2018г. Специализираният апелативен съд остави двамата в ареста.

Семейството бизнесмени бяха предадени от френските власти на разследващия екип на 6 декември 2018 г.

Наказателната отговорност на Николай Банев и Евгения Банева се ангажира за 7 престъпления от общ характер.

Според прокуратурата от 2005 г. до задържането им в Ница Баневи източили четири предприятия, укрили десетки милиони данъци и изпрали повече от 1 млрд. лв.

Майката на бизнесмена Мария Банева също се сдоби в обвинение.

77-годишната жена отговаря за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, присвояване и пране на пари. Мария Банева остана на свобода срещу 10 хиляди лева гаранция.

Николай Банев окачестви процеса срещу семейството му с фразата „крадецът вика дръжте крадеца“.

В края на октомври, прокуратурата оповести, че е открила документи за офшорни сметки, в които Баневи държали част от парите си. Според заместник-главният прокурор Иван Гешев те били отговорни за източването на редица дружества, а заводът „Полимери“ бил „обезкостен”.

Заводът в Девня беше приватизиран от Николай Банев през 1998, но през 2010 спря работа. В края на 2013 предприятието беше обявено в несъстоятелност и беше назначен синдик. Към момента негов собственик е пловдивската компания „Хъс“. Тъй като „Полимери“ е частно дружество, Банев не може да бъде държан под отговорност за това, че е ликвидирал дейността на собствената си компания. Ако той не е спазил ангажиментите си към Агенцията за приватизация, може да му бъде наложена глоба, но не и арест. Първата част от обвинението, обаче е по-сериозна. Семейство Баневи бяха първите българи, чиито имената излязоха от „Досиетата от Панама“ – журналистическото разследване след мащабното изтичане на информация от панамската правна кантора „Мосак Фонсека“, която е помагала на хиляди клиенти да укриват данъци чрез създаване на офшорни компании. Баневи са вписани като акционери и пълномощници на няколко фирми, регистрирани в Панама, на Бахамските и Сейшелските острови.

През есента на 2016 милионерът Николай Банев се включи в кандидатпрезидентската надпревара, през учредения от него Евразийски клуб и се обяви за излизането на България от ЕС. Той обясни интереса си към управлението на държавата с думите: „Бизнесмените у нас са принудени да се включат в политиката, за да спасят себе си и имуществото си от геноцида на властта“. Съпругата му Евгения Банева пък беше кандидат за евродепутат през 2014 , тя беше издигната от инициативен комитет, но не успя да стигне до Брюксел.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук