Народно събрание, заседание, депутатите

По време на редовния петъчен парламентарен контрол, на трибуната ще се качат петима министри.

Министърът на културата Боил Банов ще отговаря на депутатски въпроси. През последните дни той е в центъра на скандал заради изнесени от БСП записи, на които се чува как той, в качеството му на заместник-министър на културата през 2016 г., се опитва да опрости неустойка на строителна фирма, работила на втори и трети етап на античния културен комплекс „Сердика”, намиращ се в центъра на столицата.

На контрола обаче той ще бъде попитан за друго – ще внесе яснота относно къща – музей на Алеко Константинов в гр. Свищов, състоянието на кораба-музей „Радецки“, участието на България в 58-то Венецианско биенале, подписка на гилдията на скулптурите в подкрепа на изпълнение на законната дарителска воля на големия български творец Андрей Николов, както и за ремонта на покрива на Националната библиотека „Кирил и Методий“.

На трибуната ще се качи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която ще отговаря на четири въпроса. Те са свързани с провеждане на процедура по избор на длъжността Инспектор в сектор „Контрол и правоприлагане“ – Бургас, отдел „Контрол и правоприлагане“ в Национално ТОЛ управление; със състоянието на Автомагистрала „Марица“, участък Оризово – Димитровград; проектирането и изграждането на път ІІІ-8611 и състоянието на републикански път ІІІ-5507 на територията на Хасковска област.

След нея пред депутатите ще излезе финансовият министър Владислав Горанов, към когото има зададен само един въпрос – подготовката и приемането на общинските бюджети за 2019 г.

Най-много въпроси са адресирани до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Той ще трябва да разясни пред депутатите за изплащане на надлимитната медицинска дейност от НЗОК, за броят раждания за 2018 г., доизграждането на новия болничен комплекс в Ямбол, дейността на болниците за психично здраве и други.

Инцидентите и нещастните случаи на обгаряне на железопътни гари в страната – с това е свързан въпросът, на който ще трябва да отговаря транспортният министър Росен Желязков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!