ТЕЦ Бобов дол
ТЕЦ Бобов дол

Административният съд в Кюстендил постанови окончателно решение, с което потвърди установено нарушение от страна на ТЕЦ „Бобов дол“.

Въз основа на обстоятелствата е съставен акт и издадено наказателно постановление,

оспорено от ТЕЦ „Бобов дол“ пред районния съд

в Дупница. Съдът е отменил наказателното постановление.

Това е дало право на директора на Регионална инспекция по околната среда и водите да обжалва пред Административен съд-Кюстендил, който от своя страна отменя решението на дупнишките магистрати. Наказателното постановление е изменено и вместо глоба от 190 000 лева, централата трябва да заплати глоба от 100 000 лева.

В РИОСВ-София е подаден сигнал за наличие на миризма на сяра и прах в село Големо село от дейността на централата. На 17 февруари 2022 година е извършена проверка от страна на служители на инспекцията.

Резултатът от проверката е, че видно, от справка от информационната система „Елекон“, че енергиен котел № 1 и енергиен котел № 3 са в експлоатация, а при извършения обход на производствената площадка са установени емисии на прахообразни вещества, формирани от работещото комплексно роторно съоръжение и багери на открития въглищен склад.

Констатирано е, че дружеството не е предприело мерки за ограничаване на емисиите от прахообразни вещества чрез

използване на ветроупорни прегради при товарене и разтоварване на горивата

на открито, ограничаване на дейностите при високи скорости  и съобразяване посоката на вятъра или ограничаването им по друг подходящ начин.

Сочи се, че чрез КРС се осъществява транспортиране на въглища към работещите котли от открития въглищен склад, а формираните от дейността емисии вятърът насочва към село Големо село.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук