Евгени Марчев
На снимката: Евгени Марчев

Арестът на студента Евгени Марчев, който бе бит зад колоните на Министерския съвет от полицаи по време на антиправителствените протести, провели се през лятото на миналата година, е незаконен.Това обявяват от Софийския районен съд, откъдето и са отменили издадената заповед за задържането на Марчев.

В заповедта за задържане на Марчев не са посочени никакви обстоятелства, обосноваващи ареста му, но въпреки това той е бит и впоследствие задържан от служители на МВР.

„Задържането на Евгени Марчев не покрива нито стандарта за законност, нито този за непроизволност като основополагащи принципи при ограничаване правото на свобода“, се казва в решението на съда, цитирано от Mediapool.

МВР защитава действията си пред Софийския районен съд, изтъквайки, че не е имало нужда от „достатъчно“ доказателства, за да извърши арест, както става ясно от заповедта за задържане обаче, е нямало не недостатъчно, а никакви доказателства.

Решението на районния съд за Марчев не е окончателно и МВР може да го оспори пред административния съд.

Бившият депутат от „Изправи се. Ние идваме“ – Николай Хаджигенов пък съобщи в своя Фейсбук профил, че заповедта на друга жертва на полицейско насилие от миналогодишните протести – Цветелина Цветкова, също е била обявена за незаконна. Припомняме, че Цветелина разказа, че е била влачена, а полицаи са я снимали и са се „гаврили“ с нея.

За полицейското насилие по време на миналогодишните протести започна да се говори едва с идването на 45-ото Народно събрание, където беше създадена специална комисия за целта. Именно от нея бяха открити и публикувани записите, на които се вижда как полицаи завличат и бият протестиращи зад колоните на Министерския съвет.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук