Иран, протести

Иранските сили за сигурност използваха сълзотворен газ, докато демонстранти хвърляха камъни и подпалиха полицейски мотоциклет в петък в град Исфахан в знак на протест срещу недостига на вода, съобщи информационната агенция Фарс.

Тя съобщи, че около 500 души са се събрали в пресъхналото корито на река Заядне Руд, която пресича централната част на града.

Сушата се смята за причина за проблемите на реката, но земеделските производители обвиняват и властите, че отклоняват вода към съседната провинция Язд.

Журналист от Фарс съобщи, че два булдозера са били използвани за разрушаване на тръбопровод, по който се отвежда вода от провинция Исфахан към Язд.

Агенция Фарс съобщи, че са разрушени три водохранилища и е прекъснато подаването на питейна вода към няколко града в Язд. За ремонта са необходими 48 часа.

Полицията е използвала сълзотворен газ, докато демонстрантите са хвърляли камъни по улиците в близост до коритото на реката.

Някои от протестиращите са счупили прозорците на линейка и са подпалили полицейски мотоциклет и дървета, съобщи Фарс.

Друга информационна агенция, ИСНА, съобщи, че в четвъртък фермерите и властите са сключили споразумение за разпределението на 50 милиона кубически метра вода.

Въпреки споразумението стотици хора са се събрали рано в петък в коритото на реката след призив в социалните медии от „подозрителни и контрареволюционни елементи“ и са последвали сблъсъци.

В района на Исфахан, който е особено силно засегнат от сушата, почти ежедневно се провеждат протести.

Миналия петък хиляди хора се събраха в град Исфахан, за да изразят гнева си, а в неделя повече от 1000 души излязоха на шествие към кабинета на губернатора в западната провинция Чахар-Махал Бахтиари, за да поискат решение на проблема с недостига на вода, съобщават държавните медии.

По-рано този месец президентът Ебрахим Раиси се срещна с представители на провинциите Исфахан, Язд и Семнан и обеща да разреши проблемите с водата.

Върховният лидер на Иран Али Хаменей заяви, че темата е основният проблем на страната, без да споменава протестите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук