Своге

Тричленен състав на Апелативен съд – София потвърди изцяло определението на окръжния съд, с което през януари 2022 г. бе прекратено и върнато на прокуратурата за отстраняване на допуснати на досъдебната фаза съществени нарушения на процесуалните правила, делото за катастрофата край Своге от август 2018 г., при която загинаха 20 човека, съобщиха от съда. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Според магистратите в обвинителния акт, по отношение на двама от подсъдимите – Б. Иванов и И. Иванов, се установява дефицит на факти, който засяга пълнотата и на обвиненията спрямо тях и ограничава правото им на защита.

Апелативният съд за втори път потвърждава определение на долната инстанция за връщане на делото на прокуратурата. На 25 май миналата година съдът е дал указания за детайлно изложение на факти, които да вменяват отговорност на тези двама подсъдими, но сега магистратите констатират, че те не са изпълнени в цялост и нарушенията следва да бъдат отстранени.

Катастрофата край Своге се случи на 25 август 2018 г., когато автобус с членове на пенсионерски клуб от с. Световрачане, техни близки и приятели, катастрофира тежко в близост до Своге. При ограничение на скоростта от 40 км/ч автобусът се е движел с 53 км/ч. На опасен завой последвали удари с движещи се по същия път други превозни средства. След това автобусът се преобърна по близкия скат, вследствие на което 20 човека починаха, а десет получиха телесни повреди. Повече ТУК

Шестима души са подсъдими за инцидента – шофьорът на автобуса, началникът на Асфалтова база, ръководителят на проекта за ремонт на пътя, технически ръководител, строителният инженер и директор на дирекция на Агенция „Пътна инфраструктура“. Материалите по делото са над 200 тома, сред които има разпити на над 100 свидетели и заключения на над 20 вещи лица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук