Десислава Иванчева
На снимката: кметът на район „Младост” Десислава Иванчева и заместникът й Биляна Петрова

Специализираният наказателен съд отхвърли искането на бившия заместник-кмет на столичния район „Младост“ – Биляна Петрова да напусне ареста.

Съдът се позова на назначената съдебно медицинска експертиза, според която, въпреки здравословните си проблеми, разследваната за корупция Петрова може да се лекува и под стража, предаде БНР.

Според д-р Адриана Русева, заболяванията на Петрова не изискват болничен престой и затова тя се е консултира, както и е осигурила личен преглед на бившия заместник-кмет при още специалисти.

Това предизвика реакцията на защитата й, според която вещото лице е изследвало и въпроси, които не са му възложени от съда и прави изводите си без изобщо да се е запознала с условията в ареста.

Съдът обаче, не се съгласи и даже похвали Русева, че е проявила самоинициатива за попълване на изследването. Според магистрата, консултациите с други специалисти не само не е неправомерно, а е проява на висок професионализъм.

Докато защитата на Петрова искаше свободата й, включително и защото не е участвала в корупционна схема с кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева и бившия районен кмет Петко Дюлгеров по изнудването на бизнесмена Александър Ваклин, обвиняемата се разплака, а съдът даде почивка.

А след нея обяви, че Биляна Петрова остава под стража – решение, което тя може да обжалва на пред Апелативния специализиран съд.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!