Марин Марковски
Адвокат Марин Марковски

Искането на адв. Марин Марковски, защитник на бившата кметица на Младост, за отвод на прокурорите по нейното дело, не бе уважено от съда, съобщи БТА. То бе мотивирано с писмото на прокурорите от миналата седмица, с което направиха опит да попречат на осъществяването на проверка на върховния съд по делото. В писмото, изпратено до Специализирания апелативен наказателен съд, прокуратурата настояваше делото да не се дава за инспекция на върховните съдии. Искането на държавното обвинение бе отхвърлено и инспекцията се състоя.

Адвокат Марковски вижда в това действие на прокуратурата институционално вмешателство и опит за въздействие върху съда. Неговите аргументи обаче не бяха приети. Според прокурорите всички действия по делото до този момент са изцяло законни. Подчертава се, че проверката на ВКС представлява прецедент и затова е било правилно да изчака окончателното решение за това дали Иванчева остава в ареста.

В средата на миналия месец Десислава Иванчева и Биляна Петрова, обвинени във вземане на подкуп в особено големи размери, бяха близо до пускане под домашен арест. В рамките на същия ден, в който бе взето това решение, то бе и отменено от апелативния спецсъд след протест от прокуратурата. Адвокатът на Петрова, Емануил Йорданов, посочи множество нарушения, допуснати при протестирането и отмяната на променената мярка на двете обвиняеми. Във времето между решението и отменянето му те дори не напуснаха ареста.

Този случай привлече интереса на Върховният касационен съд и оттам заявиха, че започва проверка на Апелативния съд по делото „Иванчева“. Това предизвика изпращането на писмото от временните шефове на спецпрокуратурите, както и наблюдаващият прокурор по делото Илиян Рангелов, в което Апелативният съд бе призован да не предоставя за проверка документите по делото, докато втората инстанция не се произнесе окончателно относно домашния арест.

Днес в залата бяха разпитани поемните лица, участвали в огледа на колата на Иванчева и Петрова. Огледът продължил около 5 часа, след което трябвало да се отиде на тъмно за проверка за следи от луминисцентно вещество, с което са били белязани парите за подкупа.

Със следите от това вещество по ръцете на Иванчева от самото начало е свързано едно от сериозните възражения на защитата срещу уликите, тъй като, по думите на адв. Марковски, следите не са там, където би трябвало, ако тя бе пипала парите.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук