Слави Трифонов ИТН субсидията пожари опозиция
на снимката: Слави Трифонов

Софийски градски съд постанови вписване на партия „Има такъв народ“ на Слави Трифонов в публичния регистър на политическите партии.

Съдебният състав, с председател съдия Цветанка Бенина, прие, че са изпълнени всички законови изисквания, молбата за регистрация е основателна и процесуално допустима. Символът на партията също не противоречи на нормата на закона, съобщиха от съда.

Решението подлежи на обжалване или протест в 7-дневен срок от узнаването му пред Върховния касационен съд и трябва да бъде вписано в публичния регистър на политическите партии в 7 – дневен срок от влизането му в сила.

В мотивите си за регистрация на партията съдът заявява, че са спазени всички изисквания.

Така мотивиран, съдът постановява вписване в публичния регистър на политическите партии при Софийски градски съд политическа партия с наименование „ИМА ТАКЪВ НАРОД“, със седалище и адрес на управление: гр. София, ул. Одрин № 70, ет. 7, ап. 18.

Постановява вписване на Устава на партията, който е приет на учредително събрание от 16.02.2020г. и който следва да се счита неразделна част от решението на съда по регистрацията на партията.

Съдът отказа веднъж отказа да регистрира партия на Слави Трифонов. Съдебният състав се мотивира с името на партията „Няма такава държава“.

Няма такава държава

Делото пред ВКС бе образувано по касационна жалба на председателя на политическата партия „Няма такава държава“ и по протест на Софийската градска прокуратура (СГП) срещу решението на Софийския градски съд (СГС), с което е отхвърлена молбата за вписване на партията в публичния регистър на политическите партии. Отказът е мотивиран с нарушаване на забраната по чл. 5, ал. 1, пр. 1 от Закона за политическите партии („политическите партии не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България“).

Прието бе, че символът на партията по начина на словесното му описание в Устава ú – „отворена човешка длан в син цвят, в която са интегрирани цветовете бяло, зелено, червено“, допълнително изяснен с негово графично изображение, не опровергава породеното от вида му съмнение, че е използвано националното знаме.

Отговорът на Слави Трифонов

Минути след решението на ВКС в началото на годината, Слави Трифонов обяви, че ще регистрира нова партия.

„Днес Върховният касационен съд отказа регистрацията на партия „Няма такава държава“, защото използвала цветовете на българското знаме. Ами, добре. Това ли измислихте? Е, много сте умни, няма що! Така ли мислите, че ще ни спрете? С боички и с наименования? Важно е съдържанието, а не опаковката“, заяви Слави Трифонов.

„Затова, ние, същите хора, със същите идеи, със същото съдържание и със същите намерения, ще регистрираме нова партия. С ново име и други цветове! Влизам в регистрация на партия, която ще се нарича „Има такъв народ“ и в логото си ще има съвсем други цветове. Чакам ви да видя какво ще измислите сега!“, каза още Трифонов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!