слави избори
на снимката: Слави Трифонов

Ако изборите бяха днес, партията на Слави Трифонов „Има такъв народ” щеше да изпревари ДПС и да е трета политическа сила. Това показват резултатите от социологическо проучване на „Алфа Рисърч“. Националното представително проучване е проведено сред 1000 пълнолетни жители на страната чрез телефонно интервю в периода 28 април – 5-ти май 2020 г.

„Има такъв народ” получава подкрепата на 9,1% от респондентите. Отчита се лек спад спрямо проучването от декември 2019г. – 9,4%.

ДПС, която традиционно е трета политическа сила в България остава на четвърто място с гласовете на 6,4% от запитаните. Това е спад с повече от 1% спрямо декември 2019г. – 7,8%.

Ако тези резултати се сбъднат, политическата карта на следващия парламент би изглеждала по абсолютно различен начин и изобщо няма да е ясно кой ще събере мнозинство да състави правителство.

Първа политическа сила остава ГЕРБ с подкрепата на 20,8% от респондентите. Според „Алфа Рисърч” и у нас се наблюдава световната тенденция – подкрепа да получават политиците, които са поставили като приоритет ограничаването на здравните последици от пандемията, дори и с цената на рестриктивни за ежедневието на хората мерки. Втора остава БСП с 12,2% подкрепа.

„Това време обаче, поне на този етап, приключва, а позитивите от досегашната ситуация изглеждат вече изконсумирани. Оттук нататък паралелната битка ще е за личното физическо, но и за икономическото здраве на обществото. Този, който има по-ясна визия, предложи по-работещи мерки и съумее да балансира различните интереси на отделните социални групи, ще получи новото стратегическо предимство”, коментират от агенцията.

Тоест в парламента щяха да влязат 4 партии – ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ и ДПС.

Под 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание остават всички партии от малкия коалиционен партньор на това правителство. ВМРО-НФСБ получава гласовете на 3,9%, при 5,3% през декември. „Демократична България” е подкрепена от 3,7 на сто от хората, при 5,1% през декември.

„Воля” и „Атака” едва преминават санитарния минимум от 1%, респективно – 1% за партията на Веселин Марешки и 0,9% за тази на Волен Сидеров.

Огромен процент от хората заявяват, че няма да гласуват – 37,8 на сто.

  • ПАРТИЯТА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ

Припомняме, че през януари Върховният касационен съд отказа да регистрира партията на шоумена Слави Трифонов, заради името „Няма такава държава”.

Минути след оповестяването на решението на съда, Трифонов заяви, че новата партия ще се нарича „Има такъв народ“ и се подписа под поста си във Фейсбук като свободен гражданин със свободен дух.

„Така ли мислите, че ще ни спрете? С боички и с наименования? Важно е съдържанието, а не опаковката“, заяви Слави Трифонов. „Затова, ние, същите хора, със същите идеи, със същото съдържание и със същите намерения, ще регистрираме нова партия. С ново име и други цветове! Влизам в регистрация на партия, която ще се нарича „Има такъв народ“ и в логото си ще има съвсем други цветове. Чакам ви да видя какво ще измислите сега!“, каза още Трифонов.

Преди месец и социологическа агенция „Тренд” отреди на „Има такъв народ” третото място на евентуални парламентарни избори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!