Боил Банов, Вежди Рашидов
на снимката: Боил Банов, Вежди Рашидов

Министърът на културата Боил Банов коментира за първи път публично нападките от страна на предшественика си на поста Вежди Рашидов. В телевизионно интервю Рашидов, който сега е председател на Комисията по култура в парламента съжали, че е предложил Банов за свой наследник. Според бившият министър, Банов ръководи „министерство на театъра“, а не на културата и пренебрегва художниците и скулпторите.

Днес, запитан как ще коментира тези обвинения, Банов първо посочи новите финансови средства в размер на 5 млн. лева, които се отпускат от държавния бюджет за свободните артисти, а те са и художници, сценографи и скулптори.

 „Вежди Рашидов няма какво да го коментирам, нито съм му гледал интервюто по БНТ. Той е един изключителен художник и като всеки творец, който е и много талантлив, той е човек на крайностите. Така обича, така мрази… С него работя добре“, побърза да затвори темата Банов.

Бившият министър на културата два мандата Рашидов обвини Министерството на културата, че не може да създаде музей на големия скулптор Андрей Николов (1878 – 1959) в неговата къща на ул. „Любен Каравелов“15.

Днес Банов разясни статута на собствеността в къщата, където е живял Андрей Николов, известна в последните години като Червената къща.

Там има реституция, която разделя по средата държавната собственост в сградата. От 2000 г. частен собственик притежава 12/14 идеални части от голямото ателие на скулптора, както и втория етаж. Държавата има малка част от ателието, първия етаж, както и третия и четвъртия, но те стават само за административни помещения.

„То е много лесно да коментираш, че нищо не се прави, но какво коментираш точно? И защо в годините никой не се е опитал да се справи с това нещо“, репликира Банов твърденията на Рашидов за бездействие на министерството.

Преди седмица в сайт на агенция за недвижими имоти излезе обява за даване под наем на голямото ателие на скулптора. Тя е била пусната от частния собственик в къщата, но той няма право да се разпорежда с ателието, защото държавата е съсобственик там, макар и миноритарен.

Министерството на културата е свалило обявата, защото даването под наем на публична държавна собственост е противозаконно.

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев излезе с остра позиция срещу Вежди Рашидов, обвинявайки го, че е „стрелял“ в „гърба на войниците“. Цялата позиция вижте ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук