Вежди Рашидов
На снимката: Вежди Рашидов

Министерството на културата мина всякакви граници, Червената къща ще бъде музей и аз влизам в играта, заяви категорично бившият министър на културата Вежди Рашидов по БНТ относно казуса с Червената къща в София, принадлежала на скулптора Андрей Николов, чията воля е тя да бъде превърната в музей, а не в дебатен център, както е сега. Наскоро обаче министър Банов обяви, че това не може да стане без трудности, тъй като в момента Министерство на културата е съсобственик на обекта заедно с наследниците. Заради действията на министерството Рашидов дори намекна, че ще говори с премиера за оставката на Боил Банов.

„Случващото се с дома на великия скулптор Андрей Николов – Червената къща, е едно престъпление. Червената къща е моя кауза. Министерството на културата преминава всякакви граници. Ще уведомя премиера. Не разбирам за какво е това министерство. Седят едни хора и деребействат“ – възмути се Вежди Рашидов, председател на парламентарната комисия по културата – Няма по света къща на творец, която да се дава под наем за дебати, и то антибългарски.“

Рашидов даде редица примери от Европа и света, където къщите на световни имена са музеи – сред тях къщата на Огюст Роден, къщата на Клод Моне, къщата на Пикасо в Малага, къщата на Салвадор Дали в Барселона. Само къщата на Андрей Николов е дадена за дебати.

„И ще ми обяснява ръководството на министерството, че там имало съсобственици и трудно можело да стане музей – значи, всичко друго може, но той е предвиден за музей. Това е личната воля на Андрей Николов”, заяви Вежди Рашидов.

В момента къщата е на държавата, а една малка част е на съсобственик, обясни Рашидов.

„Министерството мина границите и този път аз влизам в играта и ще участвам в нея, защото тази къща… духът на Андрей Николов трябва да се успокои. Това е неговият дом, той го е дарил – тази къща трябва да стане музей”, категоричен е бившият министър на културата.

Към министерството, ръководено от Боил Банов, Рашидов отправи въпроса „на българската култура ли служи или на някои интереси“.

„Аз спрях приватизацията на Червената къща и ме заплашиха мен. Нищо няма да даря на тази държава, ако всеки път крадат нещо на хората, които даряват”, продължи Рашидов и съобщи, че той е прибрал изхвърлените произведения на Андрей Николов.

Гневният Рашидов заговори и за оставка на министъра на културата:

„Единствено премиерът има правото да иска оставката на Боил Банов. Предстои ми сериозен разговор с него.“

Вежди Рашидов призна, че номинацията на Боил Банов за министър е негова.

„Да, направих грешка и съжалявам за това. Аз съм скулптор човек и душата ми не приема това, което се случва”, посочи той.

Според него на културата у нас ѝ липсва мениджмънт и много хора от Министерство на културата трябва да си идат.

„Не може на 20 метра от Св. Александър Невски да идват туристи с автобуси и да не можеш да ги вкараш в един от хубавите музеи на Балканите”, каза още Рашидов, визирайки „Квадрат 500”.

По думите му, след като музеят там не се посещава, това е признак на лош мениджмънт. Рашидов заяви, че музейното дело е бизнес, в който „се късат билети“, и някой трябва да го управлява.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!