летище Сарафово

Днес се очаква финалът на делото за атентата на летище „Сарафово“. Осем години след атаката специализираният наказателен съд ще произнесе присъдите.

Прокуратура поиска доживотен затвор без замяна за двамата подсъдими. Държавното обвинение поиска да бъдат уважени в пълния размер и гражданските искове на пострадалите и близките на загиналите при атентата.

Налице са доказателства, че двамата подсъдими, както и атентаторът с френско и ливанско гражданство Мохамад ел Хюсеини, са имали връзка с шиитската групировка „Хизбула“, посочиха от прокуратурата тогава.

На 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи стана мишена на терористична атака на летище „Сарафово“. При атаката загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса български гражданин и извършителят на атентата. Ранени бяха близо 40 души.

На 15 юли 2016 г. на съд бяха предадени Мелиад Фарах – австралийски и ливански гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм.

Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина. В началото на 2018 година делото започна по същество.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!