Няколко световни банки са помогнали на свои клиенти да избегнат санкции и да легализират незаконни средства в размер на 2 трилиона долара в периода 1999-2007 година. Това съобщава в свое разследване американският портал „Бъз Фийд“, който се позовава на материали на подразделението за борба с финансовите измами на американското Министерство на финансите, информира БНР.

Документите представляват над 2 хиляди доклада за подозрителни операции. От „Бъз Фийд“ са предали досието на Международния консорциум за журналистически разследвания.

Според портала ръководството на финансовите институции си е затваряло очите  за предупрежденията на сътрудници за подозрителни действия.

Банките са се надявали, че при разобличаване ще успеят да сключат споразумение с правосъдието, което предвижда само глоби.

Въпреки това, даже и след финансови санкции, институции като „Джей Пи Морган Чейс“, „Ейч Ес Би Си“, „Дойче банк“ и „Банк ъв Ню Йорк“ са продължили да превеждат средства на заподозрени, твърди разследването.

„Ейч Ес Би Си“ и „Схемата на Понци“

Новината, че най-голямата британска банка – HSBC, е позволила на измамници да прехвърлят милиони долари по целия свят бързо стана водеща тема на Острова.

Стана ясно, че банката е прехвърлила парите чрез притежавани от нея компании в Америка към сметки на HSBC в Хонгконг през 2013 и 2014 година. Ролята й в измамата за 82 милиона долара става ясна от документи за „съмнителна дейност“, които са стигнали до американското финансово разузнаване.

От HSBC твърдят, че винаги са изпълнявали правните си задължения да докладват за такава „съмнителна дейност“. Файловете показват, че инвестиционната измама, известна като „Схемата на Понци“, е започнала скоро след като банката е била глобена 1,9 милиарда долара в Съединените щати за пране на пари.

От HSBC са обещали да се пресече тази практика. Адвокати на измамените инвеститори казват, че банката е трябвало да реагира по-бързо за блокиране на сметките на измамниците.

От изтеклата информация става ясно и за други разкрития, като например, че е вероятно най-големите американски банки да са помогнали на известен гангстер да прехвърли повече от 1 милиард паунда.

„Схемата на Понци“ е вид финансова пирамида, която обещава високи печалби на потенциални инвеститори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук