Френският съд в Колмар отказа да екстрадира бившия премиер на Косово и бивш лидер на Армията за освобождение на Косово Рамуш Харадинай. Решението предизвика бурни реакции сред поддръжниците му.

Сърбия искаше 48-годишният Харадинай да ѝ бъде предаден, за да го съди за военни престъпления в Косово, извършени по време на конфликта от 1998 до 1999г. Веднага след като стана ясно, че Франция освобождава Харадинай, сръбският премиер Александър Вучич свика спешно заседание на правителството, за да обсъди решението на съда, което не може да бъде обжалвано.

Припомняме, че Рамуш Харадинай бе арестуван от полицията на летище „Базел Мюлуз Фрайбург”, близо до швейцарската и германската граница на 4 януари по заповед издадена от Сърбия. На 12 януари той бе освободен условно без право да напуска Франция, докато чака решението по искането на Сърбия за екстрадиция.

Харадинай е бил съден и два пъти в Трибунала на ООН в Хага. Той обаче бе оправдан по всички 37 точки от предявеното му обвинение поради липса на доказателства, въпреки че Сърбия заяви, че има допълнителни такива, включващи цивилни убийства.

Харадинай беше премиер на Косово от 3 декември 2004 г. до 8 март 2005г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!