ВСС

След два дни гласуване съдиите избраха шестимата свои представители за новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Най-много гласове получиха председателят на районния съд във Велико Търново Младен Димитров, заместник-председателят на окръжния съд във Варна Мария Терзийска, заместник-председателят на районния съд в София Даниела Александрова, председателят на административния съд в Пловдив Явор Колев, заместник-председателят на окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова и председателят на окръжния съд в Ямбол Васил Петков.

Най-много гласове има Мария Терзийска – 721.

В събота съдиите не успеха да изберат своите представители във ВСС, а изборът продължи в неделя. Право на участие в избора имаха 2 197 съдии, от които 1916 бяха заявили електронно дистанционно гласуване през интернет. Избрани са съдиите, които имат най-много гласове, а не както на първия тур – поне 50 на сто от гласовете.

Избирателната активност в неделя беше 64,22%, а в събота – 65,67%. Както в събота, така и в неделя, повече от три часа бяха нужни на избирателната комисия да преброи малко над 100 бюлетини.

Общо 15 бяха магистратите, които се състезаваха за шестте места за членове на новия състав на ВСС от професионалната квота на съдиите. Право на участие в избора имаха 2 197 съдии.

Смята се, че именно в състава на Висшия съдебен съвет е ключът за отстраняването на настоящия главен прокурор Иван Гешев от поста, тъй като ВСС е органът, който разглежда и настоящето искане за предсрочното прекратяване мандата на Гешев.

Мандатът на настоящия ВСС изтича на 3 октомври. Все още не е ясно дали, как и кога ще бъдат избрани членовете от парламентарната квота, тъй като за избора им са необходими 160 депутатски гласа.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук