Днес се очаква министър-председателят Кирил Петков да подаде оставката на правителството. Това съобщи той миналата седмица в Брюксел.

След като на 22 юни т.г. Народното събрание гласува вот на недоверие към кабинета „Петков“ с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“, след днешната оставка, президентът Румен Радев ще започне консултации с парламентарните групи за връчване на мандат за съставяне на ново правителство.

Според разписаното в Конституцията, президентът ще трябва да връчи първия мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарната сила – в случая „Продължаваме промяната“. Премиерът Петков посочи, че партията му ще опита да състави ново управление, а вицепремиерът Асен Василев заяви, че кандидат за министър-председател на ПП ще бъде отново Кирил Петков.

Вчера Националният съвет на БСП даде мандат на партията за преговори с „Продължаваме промяната“ за правителство в рамките на този парламент. Повече по темата ТУК.

След като от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ дойдоха намеци, че при предсрочни избори двете формации биха могли да се явят заедно, и „Има такъв народ“, които решиха да разбият коалицията, с половин уста заявиха, че биха могли да преговарят с „Продължаваме промяната“, стига ПП да предложат друг състав на Министерски съвет – тоест Кирил Петков да е не премиер.

От ПП, в лицето на Петков, отговориха, че няма да преговарят с ИТН и няма да предлагат нов състав на Министерски съвет. „Ние всички сме много сплотен отбор и продължаваме в същия формат“, посочи премиерът.

Ако ПП успеят да получат подкрепа от още шестима народни представители, те биха могли да формират ново мнозинство, което да гласува „за“ едно следващо правителство с техен мандат в рамките на 47-мия Парламент. Ако ПП не успеят да предложат състав на Министерския съвет, който да се гласува от Народното събрание, следва президентът да даде вторият мандат на ГЕРБ.

ГЕРБ вече заявиха, че получат ли мандат, ще го върнат. Ако и ГЕРБ се провалят, президентът избира на кого да връчи третия мандат.

Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори. Скорът за новите предсрочни избори е най-късно два месеца след прекратяване на пълномощията на настоящия Парламент.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук