Захарова: Зеленски, предай се!

Самолетът на руския външен министър Сергей Лавров, за който имаше разрешение да прелети над България, в крайна сметка е прелетял през Турция на път за Република Северна Македония.

Това става ясно от съобщение на руската информационна агенция ТАСС, която се позовава на специализирания сайт за проследяване на полети „ФлайтАуеър“ (FlightAware).

Полетът е продължил над пет часа, като Лавров вече е в Скопие за министерската среща на ОССЕ, съобщава БТА.

Самолетът е преминал над териториите на Турция и Гърция, но не и над България, както се предполагаше по-рано.

Габриел потвърди, че властите са разрешили руски полет над територията ни, възмути се от въпрос ще разговаря ли с Лавров

След искане от страна на Република Северна Македония бе дадено разрешение за прелитане на самолета на руския външен министър Сергей Лавров през българското въздушно пространство, бе съобщило българското МВнР след постъпили запитвания от медии.

В изявлението се посочваше, че страната ни дава разрешение за осъществяването на полет на Специалния летателен отряд „Россия“ през въздушното пространство на България за транспортирането на делегация за участие в международния форум в Македония.

ТАСС предполага, че причината самолетът на Лавров да не премине през българското въздушно пространство е присъствието на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова, която е в санкционния списък съгласно действащото право на ЕС.

Това обаче не обяснява прелитането над територията на Гърция, която също  член на ЕС.

Изказване на Лавров кой е започнал войната срещу Украйна предизвика смях в Индия

В изявлението на министерството на външните работи на България изрично се упоменава, че се разрешава прелитане на самолета с Лавров, като това обаче не се отнася за членове на делегацията му, които са санкционирани лица.

„Даденото разрешение се предоставя за участие в заседанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров и попада под изключенията от прилагането на санкционния режим на ЕС спрямо него.

Даденото разрешение не се отнася за членове на делегацията му, които също са санкционирани лица, съгласно действащото право на ЕС, което е изрично упоменато в нотата-отговор на българската страна“, се посочва в позицията на МВнР.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече „опасна глупост“ решението на българските власти да не допуснат прелитане на самолета с нея на борда, пише ТАСС.

Става дума не просто за глупост, а за опасна глупост на някакъв интригант във властовите структури на България. Работата е там, че правилата на въздушното движение са уредени в Чикагската конвенция за международната гражданска авиация от 1944 г.

Съгласно нея територията на една държава включва „сухопътните територии и прилежащите към тях териториални води. Въздушното пространство не влиза в понятието „територия“.

В тази връзка действието на и без това незаконните санкции на ЕС не може да се разпростира върху прелитането без кацане с летателен апарат на лице, на което е забранено да влиза на територията на съответната държава“, написа Захарова в приложението „Телеграм“.

По думите ѝ за първи път в историята държавни власти забраняват преминаването през въздушното пространство не на самолет, а на човек, намиращ се на този самолет.

„Помислили ли са българските чиновници за това, че по отношение на хилядите функционери от НАТО, които се намират в нашите огледални стоп-списъци, може да бъдат приложени подобни ответни мерки? А помислили ли са, че по принцип създават опасен световен прецедент? Мисля, че не. Кой дава право на неграмотните чиновници в София да позорят българския народ? (. . .) Между другото, ние вече сме в Скопие“, заяви Захарова.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук