Салман Рушди
На снимката: Салман Рушди

Салман Рушди, прочутият ирански писател, който беше многократно прободен на публично събитие в щата Ню Йорк в петък, вече не е на командно дишане и здравословното му състояние се подобрява, съобщи литературният му агент Андрю Уайли в неделя в имейл, изпратен до „Ройтерс“.

„Той не е на командно дишане, така че пътят към възстановяването е започнал. Това ще продължи дълго, нараняванията са много тежки, но състоянието му се развива в правилната посока“, казва Уайли. По-рано той съобщи още, че писателят вероятно ще изгуби едното си око, има увреждания на нервите на едната ръка и наранявания на черния дроб.

75-годишният Рушди трябваше да изнесе лекция в института „Шътокуа“ в западната част на щата Ню Йорк, посветена на САЩ като убежище за преследвани хора на изкуството, 33 години след като тогавашният ирански лидер аятолах Хомейни призова за убийството му заради книгата „Сатанински строфи“, обявена от иранския режим за богохулна. Извършителят, 24-годишният Хади Матар, беше задържан.

Световните реакции

Писатели и политици от цял свят осъдиха нападението срещу Рушди. Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви в неделя, че иранските държавни институции от поколения разпалват насилие срещу писателя. „Това е отвратително“, се казва в изявление на Блинкън. „САЩ и партньорите им няма да отстъпят в решимостта ни да се противопоставим на тези заплахи, като използваме всеки подходящ инструмент на наше разположение“.

Задържаният Хади Матар от Феървю, Ню Джърси, не се призна за виновен в опит за убийство и въоръжено нападение при явяването си пред съда в неделя. Засега американските власти не дават повече подробности за разследването, включително за възможния мотив за нападението.

Според NBC първоначалният преглед на активността на Хади Матар в социалните медии показва симпатии към шиитския екстремизъм и към иранската Революционна гвардия.

Един от синовете на Рушди написа в неделя в Туитър, че баща му остава в критично състояние, но е бил в състояние да каже няколко думи, след като е бил изключен от респиратора. „Въпреки че нараняванията, които ще променят живота му, са много тежки, обичайното му смело и непреклонно чувство за хумор остава незасегнато“, каза Зафар Рушди.

Властите в Иран не са направили публични коментари, но твърдолинейни държавни медии го отбелязаха със заглавия като „Сатаната беше ослепен“, а някои иранци изразиха онлайн одобрение към нападението. Много иранци обаче изразиха съчувствие към Рушди и изразиха в социалните мрежи гнева си към клерикалните управници на Ислямската република, които през 1989 г. издадоха фатва, с която призовават мюсюлманите да убият писателя.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук