Салман Рушди
На снимката: Салман Рушди

Писателят Салман Рушди бе атакуван днес от мъж, докато се готвел да изнесе лекция, в американския град Шътокуа, в западната част на щата Ню Йорк, предаде „Асошиейтед прес“.

Нападателят нахлул на сцената в института „Шътокуа“ и започнал да мушка с нож Рушди, докато писателят бил представян на аудиторията, разказа репортер на агенцията, присъствал на място.

Рушди паднал на пода. За момента не е ясно в какво състояние е той. Знае се, че писателят е бил откаран от мястото на атаката с хеликоптер до болница.

Нападателят е бил обуздан и задържан. Отведен е в ареста, допълва „Ройтерс“. По случая е започнало разследване.

Мястото, на което писателят, е трябвало да произнесе лекция, е известно с летните си литературни семинари и в миналото Рушди е чел лекции на няколко пъти там, допълва АП.

Салман Рушди стана известен с породилата полемика в ислямския свят книга „Сатанински строфи“, публикувана през 1988 г. Тя е забранена в Иран, тъй като е смятана за богохулна, припомня АП. Година по-късно основателят на Ислямската република аятолах Рухола Хомейни издаде фетва, осъждаща Салман Рушди на смърт.

Иран освен това предложи награда от над 3 милиона долара за онзи, който убие писателя. Ислямската република отдавна се дистанцира от фетвата на Хомейни, вече покойник, но настроенията против Рушди се запазват, отбелязва АП. През 2012 г. иранска полуофициална религиозна фондация повиши наградата за главата на Рушди на 3,3 милиона долара.

По повод нападението агенция „Франс прес“ припомня, че Рушди е с британско гражданство.

Салман Рушди е носител на наградата „Ман Букър“ през 1981 г. за книгата си „Среднощни деца“. Той е известен и с творбите си „Срам“, „Последният дъх на Мавъра“, „Земята под нейните нозе“, „Ярост“, „Шалимар клоунът“, „Чародейката от Флоренция“. Стилът му съчетава митология и фантазия с реалистични случки и често пъти е дефиниран като магически реализъм, примесен с исторически измислици. В творбите му се откроява и темата за срещите на Изтока и на Запада.

Салман Рушди е роден през 1947 г. в Мумбай в Индия, два месеца преди нейната независимост от Британската империя, припомня „Франс прес“.  През годините той полага усилия името и творчеството му да не бъдат свеждани само до скандала, предизвикан от „Сатаниски строфи“ и последвалата фетва.

„Проблемът ми е, че хората продължават да ме възприемат през единствената призма на фетвата“, заяви той преди няколко години. Самият Рушди иска хората да гледат на него не като на символ, а като на писател, отбелязва „Франс прес“. Но реалността, възходът на радикалния ислям, не престават да го асоциират с онова, което той винаги е представлявал в очите на Запада – символ на борбата срещу религиозния обскурантизъм и в подкрепа на свободата на словото.

През 2005 г.  самият Рушди казва, че фетвата от 1989 г. срещу него е представлявала прелюдия към атентатите от 11 септември 2001 г. Заради фетвата той живее в нелегалност и под полицейска защита, премества се от скривалище в скривалище.  Заради фетвата той трябва да свикне да живее в огромна самота, обострена и от раздялата със съпругата му, американската романистка Мариан Уигинс, на която са посветени „Сатаниски строфи“.

Рушди от няколко години живее в Ню Йорк и постепенно започна да се връща към нормалния живот, като същевременно продължаваше да защитава в книгите си изкуството на сатирата.

Салман Рушди писателят е член на британското Кралско дружество по литература и е командир на френския Орден на изкуствата и литературата. Във Великобритания получава рицарско звание за приноса си към литературата през 2007 г. Година по-късно „Таймс“ го поставя на 13-о място в списъка си на 50-те най-велики британски писатели от 1945 г. насам.

Рушди има зад гърба си общо четири брака и две деца.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук