Матео Салвини, взривове
на снимката: Матео Салвини - лидер на крайнодясната партия „Лига“

Бившият италиански премиер и главен опозиционен лидер Матео Салвини заяви, че Италия може да обмисли напускане на Европейския съюз, след справянето с коронавирусната пандемия. Причината за това е отхвърлената от ЕС идея за „коронаоблигации“, които да смекчат икономическия ефект от заразата.

„Първо нека да победим вируса, след това да помислим отново за Европа. И, ако е необходимо, довиждане. Без дори да благодарим “, написа той в своя акаунт в Туитър.

Лидерът на опозицията отбеляза, че 15 дни са били необходими за оценка на това кой ще помогне и как, „докато хората умират“, сравнявайки съюза със „свърталище на змии и чакали“.

Междувременно той благодари на всички италиански кметове от север на юг, без значение от политическата им природа.

По време на видеоконференция по-рано във вторник шефката на Европейската централна банка Кристин Лагард помоли министрите на финансите на еврозоната сериозно да обмислят еднократната емисия за съвместен дълг на „коронаоблгации“.

„Те искат да затънем в дългове, за да могат да ни накажат“, каза италианският министър на промишлеността Стефано Патуанели в тази връзка, докато министърът на външните работи Луиджи Ди Майо заяви, че „Европа трябва да бъде по-справедлива“, предаде агенция AНСА.

В петък Салвини заяви, че Китай е извършил престъпления срещу човечеството, опитвайки се да прикрие пандемията на коронавируса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!