Париж, жълти протести

Френската полиция използва сълзотворен газ срещу демонстранти по време на 13-я пореден марш на „жълтите жилетки“ по улиците на Париж, съобщава „Ройтерс“.

Демонстрантите тръгнаха от площада край Триумфалната арка, превърнал се в арена на сблъсъци с полицията при предишни протести. След това те преминаха по емблематичния площад „Шан-з-Елизе“ и се отправиха към сграда на парламента. При опит да съборят част от огражденията около сградата, която в момента се ремонтира, полицията използва сълзотворен газ срещу „жълтите жилетки“. Местни медии съобщават за ранени и арестувани, без да уточняват броя им.

За днес бяха планирани няколко шествия във френската столица, която е под засилена полицейска охрана, въпреки че броят на „жълтите жилетки“ през последните седмици значително намаля. На протеста миналата събота се събраха „едва“ 60 000 души по изчисления на вътрешното министерство, макар лидерите на движението да твърдят, че демонстрантите са били два пъти повече.

Демонстрации на „жълти жилетки“ са свикани и в Монпелие, Лил, Нант, Рен и Брест.

Протестите започнаха като недоволство срещу поскъпването на горивата през миналия ноември. След това протестиращите започнаха да поставят и други искания свързани с подобряването на начина им на живот и демонстрациите прераснаха в бунтове и сблъсъци с полицията, които взеха жертви.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!