Огнян Минчев
На снимката: Огнян Минчев

За пореден път ще припомня тази история.

През 1979 г. Леонид Брежнев и Джими Картър подписват във Виена договора САЛТ-2, „подпечатвайки“ го с нежна целувка. Репортери посещават Александър Солженицин, живеещ в изгнание във Вермонт. „Е, г-н Солженицин, Студената война май приключва, какъв е вашият коментар?“ Солженицин насмешливо им отговаря, че – както обикновено – не са изпратили на тези преговори подходящи преговарящи. „Нали президентът и дипломатите са отговорни за това?“, недоумяват репртерите. „За да сте на равна нога в преговорите с Кремъл“, уточнява Солженицин, „трябва да изпратите шерифа на Чикаго…“

Няколко години по-късно Америка послуша съвета на Александър Исаевич. За четиридесети президент на САЩ бе избран Роналд Рейгън, който – както е известно – изигра блестящо ролята на шерифа на Чикаго в преговорите с Москва.

През последните 30 години както Вашингтон, така и Париж и Берлин забравиха как се преговаря с Кремъл. Пряк резултат от това е наглата агресия срещу Украйна. Слава Богу, тази наглост започна да събужда ако не историческите познания, то поне инстинкта за самосъхранение от двете страни на Атлантика. Решението на Финландия и Швеция да членуват в НАТО е част от тази нова решителност, която „опечалява“ говорителите на Кремъл. Не забравяйте – само шерифът на Чикаго ще свърши работа. И то не кой да е шериф, а този от времето на Ал Капоне!

Текстът е публикуван във фейсбук профила на автора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук