Начало Новина Асен Василев: Правителството успя да осигури сравнително стабилни цени на основните енергоизточници

Асен Василев: Правителството успя да осигури сравнително стабилни цени на основните енергоизточници

Асен Василев
На снимката: Асен Василев

Правителството, с помощта на парламента, успя да осигури сравнително стабилни цени на основните енергоизточници. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по време на парламентарен блиц контрол.

Той очерта няколко положителни тенденции.

„Това, което ние наблюдаваме, е значително увеличение на производството в българската икономика. Увеличението е с над 20%. Същото нещо се отнася и за износа. Това се дължи до голяма степен на българските фирми и на българските работници, които са си свършили добре работата и са били ефективни“, заяви той.

Василев добави, че въпреки прекъсването на доставките на газ, ценовите нива, които в момента „Булгаргаз“ заявява в КЕВР, са подобни или малко по-ниски от тези, които бяха април месец.

„Цената на електроенергията за бита е на нивата от юли месец миналата година. Това е безпрецедентно в Европа“, подчерта Василев.

На въпрос на депутата Цончо Ганев все още ли стои зад мнението, че България трябва да въведе еврото от 2024 година, министърът заяви, че Планът за въвеждане на еврото е приет миналата година и е публикуван за обществено обсъждане, като са получени технически бележки за някои от сроковете.

И допълни: „Еврото се въвежда по текущ курс. Няма промяна в курса. Целевата дата е 1 януари 2024 г. Вие ме попитахте дали ние стоим зад това еврото да бъде въведено и отговорът е „да“.

Народното събрание провежда блиц контрол и редовен парламентарен контрол. Премиерът Кирил Петков и неговите заместници ще отговарят на актуални въпроси на депутати. В рамките на редовния контрол ще участват министър-председателят, вицепремиерите Асен Василев, Борислав Сандов, Гроздан Караджов, Калина Константинова и още 10 министри.

Очаквайте подробности

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук