Светлозар с двете си деца
Светлозар с двете си деца. Снимка: БНТ

Светлозар Дончев е 48 годишен самотен баща на две деца и е един от малкото хора с болестта на Бюргер (Buerger’s Disease) в България. Той е приет по спешност в болница „Света София“ заради влошаване на състоянието му. Лекарите му съобщават, че спешно трябва да бъде опериран и да му бъдат отрязани три пръста от краката, за да може да се спре разпространението на заболяването и да се избегне последваща ампутация на краката му.

За интервенцията, за превръзки, болкоуспокояващи, за медикаментите и предстоя му в болницата са необходими 7000 лв.,които не се поемат от здравната каса.

Той отключва заболяването през 2019 година след тежък за него и децата му развод. Въпреки лошата диагноза, Светлозар не спира да вярва и да се бори за себе си и децата, за които се грижи сам, предава БНТ.

Преди да заболее, Светлозар е имал сигурна и постоянна работа, с която е издържал и изхранвал двете си деца. Болестта обаче го прави нетрудоспособен и проблемите му започват да се задълбочават. Мъжът вече не може да си купи скъпите медикаменти и не е в състояние да покрива наема за жилището и сметките. Приятелите му организират няколко дарителски кампании, чрез които се събират средства за лекарствата, които не се покриват от здравната каса.

Въпреки огромните усилия на всички обаче, в последната седмица състоянието на Светльо рязко се влошило и той постъпва в МБАЛ „Света София“, където екипът установява, че трябва да му се ампутират три пръста, за да се спасят краката. Лекуващият лекар му изписва огромни количества Иломедин, които да му помогнат да се затворят раните след ампутацията на пръстите на краката му.

Мадиците препоръчват на Светлозар да направи лечебен курс в Хасковски минерални бани, където водата доказано помага за задържане на разпространението на заболяването на Бюргер. Отделно от лечението си Светлозар трябва да покрива и месечните си разходи за децата си и за лечението си, които са около 5000 лева. Пари, с които заради здравословното си състояние, той не разполага.

Именно за това приятелите му се обръщат отново с молба към всички хора с добри сърца и призовават за помощ, подкрепа, солидарност и съпричастност към него и двете му деца. Те призовават всеки, който и с каквото може да помогне на Светлозар да оздравее и да се върне към нормалния си живот, работата и грижата за двете си деца.

Сметката, по която може да дарите средства и да помогнете на Светлозар да оздравее, е:

IBAN: BG26SOMB91301036661102

BIC: SOMBBGSF

Титуляр: Светлозар Николов Дончев

PayPal: Svetlozar [email protected]

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

2 КОМЕНТАРИ

  1. Здравейте,

    премахнали сме тази опция която ни бе предоставена.
    След проверка наистина не съществуваше такъв таг.
    Благодарим за обратната връзка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук