Британският премиер Борис Джонсън не иска да приеме принудително отлагане на Брезит, но ако това се случи, той планира да наложи вето на 7-годишния бюджет на ЕС и да определи евроскептика Найджъл Фарадж за европейски комисар, пише вестник „Сънди телеграф“.

Борис Джонсън настоява Великобритания да напусне Европейския съюз на 31 октомври, като заяви, че „по-добре да бъде мъртъв в канавка“, отколкото да поиска удължаване на датата за излизане. Парламентът обаче прие закон, съгласно който правителството няма право да изведе страната от Общността без споразумение. Но ако се наложи Лондон да остане за по-дълго в Съюза, Джонсън ще се опита да саботира работата му, пише изданието.

Двама министри от кабинета са заявили пред„Сънди телеграф“, че планът включва блокиране на бюджета на ЕС за 2021-2027 година, който се очаква да бъде одобрен в началото на следващата година. Освен това Лондон смята да прати евроскептика и лидер на Брекзит партията Найджъл Фарадж в Брюксел като следващ британски комисар.

Бившият министър по Брекзит Стив Бейкър подкрепи идеята и сравни изпращането на Фарадж в Брюксел като „изстрелване на ядрено оръжие в сърцето на астероид“. „Този подход вдъхнови филма „Армагедон“. Това е онзи момент, в който се опитват да спасят света и кацат на астероид, за да сложат ядрено оръжие в сърцето му. Найджъл Фарадж е това оръжие“, бяха думите на Бейкър.

„Сънди телеграф“ обаче коментира, че планът има един проблем – съставът на Европейската комисия трябва да бъде одобрен от депутатите от Европейския парламент. Така че те ще вземат последното решение дали да одобрят номинацията на Великобритания. Имайки предвид историята на Фарадж вече две десетилетия да причинява проблеми на Брюксел, е много малко вероятно той да получи зелена светлина като еврокомисар, пише вестникът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук