Приблизително 40 000 венецуелци са загинали преждевременно за по-малко от две години в резултат на въвеждането на санкции срещу Венецуела, насочени към промяна на политическия режим там.

Това е изводът, направен от проучване на известния американски икономист Джефри Сакс.

„Американските санкции целят да унищожат венецуелската икономика и по този начин да доведат до промяна на политическия режим. Това е безполезна, безмилостна, незаконна и катастрофална политика, която причинява големи щети на венецуелския народ … Сред резултатите от мащабните икономически санкции, наложени от администрацията на Тръмп от август 2017 г., в страната има повече от 40 хиляди смъртни случая”, се казва в научна статия, публикувана от Центъра за икономически и политически изследвания на САЩ.

Проучването отбелязва, че санкциите на САЩ са намалили наличието на храни и лекарства, като в същото време са увеличили заболеваемостта и смъртността. Според доклада, около 80 000 души с ХИВ не са получили антивирусно лечение от 2017 г. насам, докато голям брой от четирите милиона души, страдащи от диабет и хипертония са били лишени от инсулин и сърдечно-съдови медикаменти.

Освен това се отбелязва, че в бъдеще е възможно да загинат още десетки хиляди венецуелци.

Икономическата криза във Венецуела продължава дълго време, утежнена от финансовите и икономическите санкции, наложени срещу страната. Американските санкции срещу Венецуела са в сила от март 2015 г., когато президентът Барак Обама ги въведе в отговор на експулсирането на американски дипломати от страната.

Оттогава санкциите са многократно увеличени. Съединените щати наскоро въведоха санкции и срещу редица държавни компании, сред които е и националната газова и петролна компания на Венецуела.

На 21 януари в южноамериканската страна започнаха протести срещу сегашния президент Никола Мадуро. След началото на бунтовете говорителят на опозиционния парламент Хуан Гуайдо незаконно се обяви за временен държавен глава.

Редица западни страни, водени от Съединените щати, признаха легитимността на Гуайдо. На свой ред Мадуро нарече главата на парламента марионетка на САЩ. Русия, Китай и редица други страни подкрепиха Мадуро като легитимен президент на Венецуела.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!