От една седмица телевизионният ефир вече не е същият. Или поне така мислят представителите на третата възраст. В момента най-обсъждната тема пред всеки блок, на опашките в магазина, във фризьорския салон и в парка е спирането на най-дълго излъчваната американска „сапунка” в българския ефир „Дързост и красота“. Националната ни телевизия обяви, че спира епизодите с Рич, Брук, Стефани и компания. За последно медията излъчи 3970-а и 3971-ва серия.

Darzost i krasota1

„Дързост и красота” върви в българския ефир от 1993г. насам, когато се гледаше от почти всички, тъй като нямаше особено голям избор – можехме да превключваме само между първа, втора програма и „руската”. Драматична любов, изпепеляващи страсти и неочаквани обрати – как да не тръпнеш в очакване за всяка следваща серия.

Всъщност понятието „caпyнeнa oпeрa” се заражда през 30-те години на XX век, когато днeвнитe дpaмaтични paдиoпредaвaния в CAЩ честo ca били cпoнcopиpaни oт произвoдитeли нa caпyн или пeрилни прeпaрaти. Впоследствие поредиците се местят от радиото в нов дом – телевизията. Излъчват се основно в светлата част на денонощието. В много семейства дори има договорка – жената оставя мъжа си да гледа мача вечерта, ако той не й пречи докато тя е пред телевизора, гледайки „сапунка” следобед.

Рекордът на „Дързост и красота” за продължителност в България е абсолютен, но в световен мащаб има много по-дълго излъчвани „сапунки”.

Patevodna Svetlina

№1 за всички времена по брой сезони е „Пътеводна светлина” – 57. Този сериал дори е записан и в книгата за рекорди на Гинес. Стартира като радиопиеса на „Ен Би Си” през 1937г., а 15 по-късно се мести на екрана. Последната серия е излъчена на 18 септември 2009 г., като по време на съществуването си печели 93 награди и има 357 номинации. Любопитното е, че продукцията е дала старт в кариерата на редица големи имена в киното, сред които Кевин Бейкън, Калиста Флокхарт и Джеймс Ърл Джоунс. Общо „Пътеводна светлина” има 18 262 епизода – 2500 в радиото и цели 15 762 в телевизията. Дълъг живот, нали?

Навремето имаше една шега, че ще дават „Докато свят светува” докато свят светува. Това е вторият по продължителност сериал в историята. За 54-те му сезона са заснети цели 13 661 епизода. Стартира през 1956г., а последната серия е излъчена през 2010-а. „Докато свят светува” дава старт на кариерите на обичани актриси като Мег Райън, Джулиан Мур и Мариса Томей.

На трета позиция е „Дните на нашия живот” с 50-те си сезона. Той е толкова популярен в САЩ, че в комедийната поредица „Приятели” Джоуи се препитава като актьор в сериал с подобно име.

На четвърто място в класацията е детската поредица за Голямото пиле „Улица Сезам” (46 сезона), следват „Един живот за живеене” (44 сезона, 1968-2012), „Всички мои деца“ (43 сезона) и „Друг свят“ (35 сезона). На осма позиция е „Дързост и красота“ със своите общо 28 сезона (бел.а. в България не са излъчени всички).

Spe6no otdelenie

На последните две позиция в Топ 10 са две поредици, също излъчвани в България – „Закон и ред” (20 сезона) и „Спешно отделение” (15 сезона), който дава на света холивудския любимец Джордж Клуни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!