Заев, Вучич и Рама

Сърбия, Албания и Северна Македония подписаха пет споразумения за свободата на движение на хора, стоки и капитали между трите страни. Премиерите на Албания и Северна Македония и президента на Сърбия се срещнаха в Тирана.

Инициативата „Отворени Балкани“ наричана още „мини Шенген“ има за цел да установи зона на свободна търговия между Сърбия, Албания и Северна Македония. Това би трябвало да привлече инвеститори в региона. Въпреки позитивния тон на срещата, имаше прояви на дългогодишните спорове между съседните страни. В Тирана имаше и протести.

Премиерите на Албания и Република Северна Македония Еди Рама и Зоран Заев подписаха договор за условията за свободен достъп до пазара на труда на Западните Балкани, който ще даде възможност за въвеждане на единно разрешение за работа за трите държави, предаде агенция МИА.

Тримата лидери подписаха и договор за свързване на системата за електронна идентификация на гражданите на Западните Балкани.

Министрите на земеделието на Албания и Сърбия и заместник министърът на Република Северна Македония подписаха Договор за сътрудничество в областта на ветеринарното дело, фитосанитарната сигурност и безопасността на храната и животните.

На форума за земеделие и регионално сътрудничество премиерът Рама каза, че с подписването на договорите „се открива нова ера на Балканите“.

„Това е нова ера на Балканите. Бих помолил от днес да отворите общ пазар за сътрудничество с цел размяна на студенти и включване в земеделския сектор“, каза той.

Подписването на договорите ще допринесе за развитие на земеделския сектор, добави албанският премиер.

По време на срещата бе обявено, че страните ще посрещнат 2022 година без спорове помежду си, подписвайки договорите. Действията им обаче бяха посрещнати с протести, организирани от бившия албански премиер Сали Бериша. Демонстрациите ескалираха до запалване на сръбското знаме.

Това бе последната публична проява на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, който подава оставка като министър-председател на страната.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук