Сърбия и Косово

Президентите на Сърбия и на Косово Александър Вучич и Хашим Тачи се договориха за подновяване на преговорите за нормализиране на двустранните си отношения. Информацията потвърди  Мая Кочиянчич – говорителката на върховния представител на ЕС Федерика Могерини. Тя уточни, че двамата президенти са провели телефонен разговор и са постигнали съгласие да продължат преговорите с посредничеството на ЕС в Брюксел.

„Продължаването на диалога е единственият начин за гарантирането на сигурност и трайна стабилност в Косово, Сърбия и цяла Европа. Изпълнението на договорените неща до момента е задължение и на двете страни и това ще определи скоростта на техния напредък в посока на евроинтеграцията“, обяви Мая Кочиянчич.

Белград прекъсна диалога с Прищина във вторник след убийството на лидера на сръбската общност в Косовска Митровица Оливер Иванович. Припомняме, че лидерът на „Свобода, демокрация, истина“ беше застрелян с 6 куршума на 16 януари пред централата на гражданската инициатива. Той беше погребан на 18 януари в Алеята на заслужилите граждани в Белград и изпратен от хиляди хора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук