one coin

Служители на ГДБОП и ДАНС под ръководството на спецпрокурори са иззели сървъри и множество веществени доказателства в хода на международна операция срещу пирамидална структура за измами и пране на пари чрез създаване и разпространение на виртуалната валута OneCoin, съобщиха от МВР.

Ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев, цитиран от bTV, посочи, че не е изключен вариантът световната престъпна схема да е тръгнала от нашата страна.

Акцията у нас е по поръчка за правна помощ от прокуратурата в Билефелд, Германия. От германска страна като обект на интерес са били посочени търговско дружество у нас („Уан Нетуърк сървисиз” ЕООД), както и свързани с него лица, включително две българки с германско гражданство.

Същинската операция е била проведена на 17 и 18 януари в присъствието на служители на Европол, като са били претърсени офисите на общо 15 фирми и до момента са разпитани 50 свидетели.

До момента е изяснено, че регистрирано в Обединените арабски емирства дружество действа чрез стотици свързани с него дружества на 4 континента, като въвежда разплащания с OneCoin – забранена в Германия криптовалута. За разлика от bitcoin, тя е централизирана.

Според прокурорите в бундесрепубликата чрез нея се заобикаля местното законодателство и може да се финансират престъпни и терористични групи. Освен това, 3 млн. потребители в Германия са платили значителни суми за обучителни пакети за криптовалутата.

Мрежата OneCoin се разследва още в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украина, Литва, Латвия, Естония и др.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук