Сърбия приключи полагането на тръбите в сръбския участък от газопровода „Турски поток“, съобщи ТАСС, като се позова на генералния директор на Сърбиягаз Душан Баятович.

Със задоволство можем да констатираме, че Сърбия е изпълнила своята част от работата, когато става дума за полагането на тръбите, по участъка от интерконектора „границата на България – границата на Унгария“. Работата е приключила, заяви днес пред националната сръбска телевизия Ер Те Ес Баятович.

Още в началото на изграждането – през март 2019 г., Белград заяви категорично, че проектът ще е готов до края на тази година.

„Компанията IDC (Infrastructure Development and Construction), чиито основни партньори са „Сърбиягаз“, както и беларуски, немски, италиански и други компании, говорим за международен консорциум, е построила всички 403 км.

Преминали са под Дунав, Тиса, Морава.

„В близко бъдеще чакаме приключването на работата на измервателните станции. Да, можем с удоволствие да заявим, че Сърбия изпълнява своята роля, когато става въпрос за полагането на тръбите“, каза Баятович.

Според него работата е по график с малки отклонения.

„Искам да ви кажа, че нашите съветници – американската компания Bilfinger и немската ALF – ни казаха, че в тази работа ние заедно с руските компании сме били три пъти по-ефективни от това, което се случва средно сред водещи европейски компании“, каза изпълнителният директор „Сърбиягаз“.

Строителите на сръбския участък от газопровода „Турски поток“ преминаха отсечката от границата с България до границата с Унгария, поставяйки рекорд по скорост на строителство, съобщава ТАСС. Също така подводното преминаване под река Дунав в Сърбия, което е с дължина 1402 м, е третото най-дълго след подобни проекти в Нова Зеландия и САЩ.

Доставките на газ за сръбския участък на „Турски поток“ трябва да започнат преди края на април 2020 г. България е обещала да завърши първия етап от проекта на своята територия в срок, а според договора със строителя – саудитската „Аркад“, това е 15 април 2020 г.

Целият проект „Турски поток“ включва полагане на тръбопровод по дъното на Черно море до европейската част на Турция и по-нататък до границата с България или Гърция. Едната тръба ще бъде предназначена за доставка на турския пазар, втората – за страните от Южна и Югоизточна Европа. Като потенциални пазари „Газпром“ разглежда Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!