Хети Грийн, Дж. Пол Гети, Даниел К. Лудвиг
на снимката: Хети Грийн, Дж. Пол Гети, Даниел К. Лудвиг

Всеки от нас е срещал скъперници. Колкото и богати да са, те стискат парите и си харчат възможно най-малко.

Ебенизър Скрудж от популярната коледна новела на Чарлз Дикенс е един от най-ярките представители на тази група. И макар неговата история да е малко измислена, има десетки примери в историята на „червиви с пари” хора, които цял живот са живели на ръба на мизерията, само и само, за да не бутат спестяванията си.

Ето някои от най-емблематичните примери. Общото между всички тях е, че умират сами.

№1 Томас Кук принуждавал жена си да гладува, за да не харчи пари

Томас Кук е известен като „най-презираният скърперник, който някога е живял”. И това е. В биографията му няма нито едно добро дело.

Томас Кук

Кук с измама принудил жена си, която била вдовица на богат пивовар, да се омъжи за него. А след това я принуждавал да гладува до смърт. Като вдовец, Кук ядял безплатно, посещавал приятелите си по време на вечеря, само и само да не дава пари за храна. Когато се разболявал, Кук се обличал в дрипи, с надеждата, че лекарите ще го съжалят и ще го лекуват без пари. Той буквално нямал нито един работен ден в живота си, но благодарение на наследството от жена си, той разполагал със 700 000 долара.

№2 Джон Елуис ядял гнила храна

Джон Елуис (1714-1789) бил депутат в парламента на Великобритания и се смята, че неговата персона вдъхновила Дикенс при писането на историята за Скрудж.

Елуис наследил огромно богатство, но бил много стиснат. Той си лягал, когато слънцето залязвало, за да на хаби свещи. Понеже се обличал в мръсни парцали, за да не купува нови дрехи, хората го бъркали за просяк и му давали монети на улицата.

 

Ядял само гнила храна, която буквално се размазвала по чинията му.

Той притежавал десетки имоти, които отдавал под наем. След като наемателите се изнасяли, той се настанявал там. Със своята възрастна икономка, се местели непрекъснато, носейки със себе си само две легла и два стола. Живеели във въпросния имот, докато някой не го наемел.

№3 Даниел Денсър извадил зъбите на кучето си, за да не го съдят

Даниел Денсър (1716-1794) имал едно-единствено занимание – да опази богатството си.

Денсър наследил имението на баща си през 1736г., когато бил едва 20-годишен. Той принудил сестра си да бъде икономка в имението и да готви, но не какво да е, а полуразложени животни, които намирали в гората. Скоро момичето умряло, защото брат й отказал да плати за лекар.

Даниел Денсър

Той никога не се къпел и не сменял дрехите си. Той бил особено параноичен и жесток, което довело до следващата му  „гениална” идея – извадил зъбите на кучето си, за да не би случайно то да реши да изяде добитъка на съседите му, което би му навлякло съдебни неприятности.

№4 Даниел К. Лудвиг уволнил служител, защото „прахосал” един кламер

Даниел К. Лудвиг (1897-1992) бил американски милиардер, занимаващ се с кораби.

Даниел К. Лудвиг

Той бил известен като „Невидимият милиардер”. Най-известната случка с него е, че той уволнил капитана на един танкер, защото сложил кламер на писмо с две страници.

№5 Дж. Пол Гети имал уличен телефон в дома си, за да може гостите му да използват него

Дж. Пол Гети (1892-1976г.) бил американски милиардер, занимаващ се с петрол. Той бил колекционер на произведения на изкуството и на антики.

Неговата история е много популярна, най-вече с това, че отказал да плати откупа на внука си, дори след похитителите му изпратили ухото на момчето, увито във вестник.

Джон Пол Гети

В крайна сметка, Гети дал назаем парите на сина си, за да плати откупа на момчето. Разбира се, той принудил сина си да му върне всичко до последния цент, дори с лихва.

Далеч по-смешно е обаче следното: Гети държал уличен телефон (от онези, в които пускате монета, за да говорите) в дома си, за да може гостите му да използват него и да му трупат сметка.

Цялата история на Дж. Пол Гети може да прочетете ТУК

№6 Хети Грийн измамила безплатна болница

Хети Грийн (1834-1916г.) била американска бизнес дама, известна като „Вещицата от Уол Стрийт”, която била най-богатата жена на Планетата за времето си.

Вещицата от Уолстрийт, Хети Грийн

За нея са разказани много истории, включително, че отказала да плати лечението на сина си и той в крайна сметка загубил крака си. Въпреки, че била безумно богата, Грийн се опитвала да спести от всичко. Затова ходела в безплатни клиники и използвала фалшиво име.

Цялата история на Хети Грийн може да прочетете ТУК

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!