Томас Кук

Германското и полското подразделение на туроператора „Томас Кук“ обявиха фалит, а австрийският филиал – неплатежеспособност и намерение за реорганизация, съобщават европейски агенции.

Германският и полският филиал на британският туроператор „Томас Кук“ оповестиха, че обявяват фалит, след като компанията-майка прекрати дейност в понеделник. Около 140 000 души са „хванати в крачка“ от спирането на работа на брандовете на германския „Томас Кук“ – „Некерман“, „Йогер турс“, „Еър марин“ и „Бухер райзен“, коментира  ДПА.

Чартърната авиокомпания „Кондор“ – друг немски филиал на централния туроператор – се надява на спасителен заем от 380 милиона евро, обещан от германското правителство и провинция Хесен, за да покрие нуждите си за шест месеца, съобщи „Асошиейтед прес“.  Авиокомпанията се нуждае от пари в брой, за да работи през зимния сезон, въпреки че, според собствените й съобщения, е печеливша.

Подобна е съдбата на австрийското подразделение на британския туроператор, което обяви неплатежоспособност и намерение за реорганизация, съобщи Австрийската телеграфна агенция. Филиалът в Австрия възнамерява да подаде заявление в съда за започване на процедура по фалит, след което да реорганизира бизнеса си  и да го продължи сомостоятелно.

На 23.09 британският туроператор „Томас Кук“ обяви, че спира с продажбите на туристически пакети и не може да изпълни вече поетите ангажименти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!