Вещицата от Уолстрийт, Хети Грийн

Едва ли има човек, който да не мечтае да работи на Уолстрийт и да печели големите пари.

В началото на XX век една жена успяла да осъществи това, но и много повече.

Вещицата от Уолстрийт, Хети Грийн

Тя ходела сама, носейки една и съща черна, мръсна, дрипава рокля през целия си живот. Хранела се с крекери или овесена каша. Тя била вечно сърдита и почти не говорела. Наричали я „Вещицата от Уолстрийт”.

Тя била Хети Гриийн и притежавала 3,8 милиарда долара (по днешния курс).

КАК НАПРАВИЛА МИЛИОНИ?

Хети била родена в богато семейство през 1834г. Тя била единствено дете, но майка й била много болна, за да се грижи за нея. Затова с малкото момиче се занимавали основно дядо й и баща й. Те я научили как да управлява парите си, а вместо приказки за лека нощ й четели докладите от борсовия пазар.

Вещицата от Уолстрийт, Хети Грийн

Хети била финансист. Тя не пишела красиво и допускала много грешки, но определено разбирала от числа. И най-важното – знаела как да ги увеличи. През годините, тя се занимавала с огромни сделка с недвижими имоти, купувала и продавала железопътни линии, отпускала заеми.

Тя умело просперирала в моменти, в които другите затъвали. Купувала акции с падаща стойност, имоти и дори цели банки. Цели градове разчитали на нейните заеми.

Вещицата от Уолстрийт, Хети Грийн

Това, че Хети била безскрупулна, се виждало от далеч. Когато леля й Силвия Хауланд починала през 1868г., оставила 2 милиона долара за благотворителност. Това разгневило Хети и тя започнала съдебна битка, за да получи наследството. Съдът обаче не отсъдил в полза на младата жена.

ИСТИНСКА ЛЮБОВ

Любовта не е нещо, което можеш да спечелиш в офиса и това много измъчвало Хети. Тя вярвала (вероятно с основание), че е заобиколена от златотърсачи, затова не вярвала на мъжете, които проявявали интерес към нея.

Била на 33 години, когато достатъчно богат мъж пожелал тя да му стане жена. Това бил Едуард Хенри Грийн, с когото имат две деца – Нед и Силвия.

Вещицата от Уолстрийт, Хети Грийн

За съжаление Едуард не можел да борави така добре с парите като Хети. И макар тя ревностно да пазела парите си, банките непрекъснато търсели от нея заемите на мъжа й. Докато на Хети не й писнало. Тя сложила край на това и изгонила мъжа си.

РАДОСТИТЕ НА МАЙЧИНСТВОТО

Хети имала две деца, които изпитали на гърба си скъперничеството на майка им. Силвия не била красива. Тя носела дрехи, които си ушила сама.

Заедно с майка си спели на едно легло в евтина, мизерна квартира.

Вещицата от Уолстрийт, Хети Грийн

Нед страдал още повече. Когато бил тийнейджър кракът му пострадал при конфликт с друго дете. Заради това той куцал доста време, преди майка му да му разреши да отиде на лекар. Тя го завела в болница извън града, но лекарите знаели коя е и затова поискали сериозно заплащане.

Тя, разбира се, не склонила да плати и решила, че кракът на сина й ще оздравее сам. Както се досещате, това не се случило и скоро увреждането станало по-сериозно. В крайна сметка кракът на момчето бил ампутиран.

КРАЯТ НА ЖИВОТА Й

С годините особеностите на Хети се увеличавали. Тя и децата й се местели от апартамент на апартамент, всеки по-малък и по-мизерен от предходния. Това бил начинът й да се скрие от пресата, а и от данъчните.

Вещицата от Уолстрийт, Хети Грийн

За да се предпази от крадци, Хети носела ключовете от банковите си сейфове на кръста си, вързани на въже, спяла с револвер.

Носила една и съща черна рокля през почти целия си живот, която вече накрая била изключително окъсана. Разбира се, Хети не давала пари за фризьори и прически, ходела чорлава и мръсна. Децата я наричали „вещицата”.

Вещицата от Уолстрийт, Хети Грийн

Тя починала на 81 години, през 1916г.

НАСЛЕДСТВОТО

Нед и Силвия наследили всички пари на майка си. След смъртта й двамата поели съвсем различни пътища. Силвия се омъжила за скромен мъж и се отдала на благотворителни кампании.

Вещицата от Уолстрийт, Хети Грийн

Нед се оженил за първата си любов, която майка му не одобрявала. Двамата се отдали на разсипничество и харчене на пари. Построили си голяма къща, купи ли си частен остров и си построили  яхта. Нед си купил радиостанция и се занимавал стова до края на живота си. Той починал през 1936г., завещавайки парите си на сестра си Силвия.

Дъщерята на Хети не знаела какво да прави с парите си и затова завещала 443 милиона долара за благотворителност.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!