Летният туристически сезон приключи и сега предстои да стане ясно колко точно провален е бил, защото никой вече няма съмнение в неуспеха му.

От месеци се говори за спад на посещенията, дори самият министър на туризма Николина Ангелкова призна провала си. Тогава обаче тя каза, че още от миналата година са очаквали спад на туристите. Защо са имали такова предчувствие, не стана ясно.

Дали заради лошото обслужване в хотелите, натъпканите една в друга сгради, липсата на плажни ивици, или мутрите по останалите плажове? Можем само да гадаем.

И на фона на този провален сезон, изведнъж най-старият британски туроператор „Томас Кук” фалира.

„Абсолютно всички поделения на „Томас Кук“ и в континентална Европа обявиха фалит, така че всички 5940 туристи, които в момента се намират в България съответно и имат своите резервации до 13 октомври, ще могат да напуснат страната и да се завърнат по домовете си като всички разходи, както за престоя, който в момента е в страната и съответно за извозването е за сметка на застрахователите. Разбираме притесненията и в двете страни. Нормално е всички да бъдат притеснени – и хотелиерите и другите представители на сектора, нормално е и туристите да бъдат притеснени. Затова ние искаме да бъдем на място и да съдействаме с всякаква необходима информация, за да се избегнат излишни притеснения или погрешни тълкувания”, каза на извънреден брифинг тази седмица министър Ангелкова.

Фалитът на „Томас Кук” ни „дойде дюшеш”. Сега с това ще могат да се оправдаят както настоящия провал, така и бъдещи.

Предстоят масови фалити на хотелиери, защото от години бизнесът обича „Томас Кук”, който им изплаща сумите с месеци по-късно, но не обича софиянците или пловдивчаните, например, които си плащат веднага.

Но манталитетът на българския хотелиер е такъв. Ако сте обърнали внимание, в ресторантите има по две цени – за българи и за чужденци. Ако сте пътували по маршрута Несебър – Слънчев бряг, например, с междуградския транспорт, също Ви е направило впечатление, че има известна доза дискриминация (на големи табели пише, че децата на чужденците плащат редовни билети за разлика от привилегированите българчета).

В този бизнес е така – искаме чужденци, защото са платежоспособни. Да, ама чужденците идват през организирани пътувания чрез туроператорите. И когато един от най-големите фалира, какво следва?

И докато се опитваха да привлекат „заможните” чужденци, които сме виждали как ритат български камериерки, как плуват в локвите на Слънчев бряг и се наливат с евтин алкохол (редно е да кажем, че в някои британски сайтове има специални статии, в които България се промотира като дестинация за алкохолен туризъм), изгониха българите.

Вместо да ходят по родното море, сънародниците ни избраха Гърция и Турция. И който е отишъл веднъж в Кушадасъ, не се връща в Китен. Там и морето е по-чисто, и плажовете, за обслужването дори няма да говорим. Няма ги нацепените момчета с татуировките по плажа, които гонят крехки рускини от сянката на платената зона. Няма ги намусените сервитьори.

Та сега, с фалитът на „Томас Кук” ще можем да оправдаем всичките си неудачи. За догодина от сега започнахме: ще има сериозни проблеми за хотелиерите, казва Ангелкова. И обещава да търси алтернативи. Но „алтернативата” ходи на море в Гърция, където искат да й вземат парите с усмивка.

С две думи – вината за проваления туристически бизнес сега няма да падне върху министърката, затова тя трябва да почерпи Томас Кук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук