Няма да има щети за наши хотели заради краха на британския туристически гигант „Томас Кук“, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й, към настоящия момент 240 туристи на фалиралия туроператор са в България. Чужда застрахователна компания ще поеме разходите за тях и няма да има щети за нашите хотели, увери Ангелкова.

Тази нова информация не съответства на предишната оценка на Ангелкова, която в средата на миналата седмица заяви, че след фалита на „Томас Кук“ загубите за хотелиерите в България възлизат на доста милиони левове.

„Очакваме и допълнителна информация дали има специален фонд за обикновените кредитори, каквито биха се явили хотелиерите у нас, и възможностите за колективен иск, така че да бъдат защитени правата на българския туристически сектор“, коментира тогава Ангелкова.

Тя добави, че вече са назначени синдици на фалиралата компания във Великобритания, а засегнати от прекратената дейност са над 50 български хотелиери.

Пак преди седмица министър Ангелкова предупреди, че фалитът влияе негативно и на планирането на туристическия сезон за 2020 година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!