Борисов остава премиер, а петима министри ще бъдат сменени. Това стана ясно след днешния коалиционен съвет.

Освен предварително обявените оставки на Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов правителството напуска и Николина Ангелкова.

Владислав Горанов
на снимката: Финансовият министър Владислав Горанов
Караниколов
на снимката: Емил Караниколов – министър на икономиката
Младен Маринов
На снимката: министърът на вътрешните работи Младен Маринов
Министърът на туризма - Николина Ангелкова
На снимката: Министърът на туризма – Николина Ангелкова

Сменен ще бъде и здравният министър Кирил Ананиев, който обаче остава в кабинета като се връща начело на финансовото министерство.

Кирил Ананиев
на снимката: Кирил Ананиев

Министър на здравеопазването става д-р Костадин Ангелов, който е директор на Александровска болница.

Костадин Ангелов,
на снимката: д-р Костадин Ангелов

Директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Христо Терзийски ще поеме МВР.

Христо Терзийски
на снимката: Христо Терзийски

Лъчезар Борисов, който сега е заместник- министър на икономиката, ще седне в стола на Караниколов.

Лъчезар Борисов,
на снимката: Лъчезар Борисов

Ресор туризъм се поема от вицепремиера Марияна Николова.

Кой защо напуска поста си?

Горанов, Младенов и Караниколов бяха посочени от координаторите на ГЕРБ като приближени до ДПС и затова преди седмица им бяха поискани оставките.

Премиерът призна, че има сериозни пропуски в действията на полицията по време на протестите и че това е една от причините за смяната на министър Младен Маринов.

„Младен Маринов го сменяме, защото аз съм убеден от това, което знам че по някои от действия на полицията по време на протести не отговарят категорично на моите разбирания като отношение към протестиращи хора. Второ на Росенец имаше заявен протест  и те трябваше да осигурят така протичането му ,че да не възникват подобни сканадали и проблеми и накрая да го отнасят хора, които няма нищо общо с този процес. Младен Маринов е изключителен офицер, но в политиката има грешки, които се наказват,“ мотивира се премиерът Борисов.

След това признание изглежда доста странно назначението на досегашния шеф на полицията Христо Терзийски за министър, тъй като и той носи отговорност за действията на подчинените си по време на протестите в столицата.

Като мотив за освобождаването на Емил Караниколов премиерът посочи още, че иска контролът в икономиката да е изключително строг, особено при раздаването на грантовете.

Влизането в Банковия съюз е един изключителен успех на финансите, също и договорените пари от Брюксел, подчерта още Борисов като отдаде заслуги на Владислав Горанов. Но отправи и критики към него:

„И аз не можах да си отговоря на въпроса защо контролът върху Комисията по хазарта в последните години е бил занижен. Има неща, за които трябва да се понесат последствия“, заяви Борисов.

Министърът на туризма Николина Ангелкова се разделя с поста си в момента, в който секторът е поставен в най-тежкото си положение, главно заради пандемията.

Оставките идват на фона на нестихващи антиправителствени протести в София и в цялата страна с искане оставката на цялото правителство, на главния прокурор Иван Гешев и за провеждане на предсрочни избори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук