Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел
на снимката: Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел

Шефът на Европейския съвет Шарл Мишел призова Европейския парламент да одобри мащабния пакет за възстановяване, договорен на срещата на високо равнище, за който той заяви, че е без конкуренция по размер и амбиция.

Обвързан с дългосрочния бюджет на ЕС, общият стимул ще достигне 1,8 трилиона евро.

„Този момент, по мое убеждение, е от решаващо значение в европейската история. Действахме бързо и спешно“, каза председателят на Европейския съвет пред Европейския парламент.

„Този отговор е мощен на фона на размера на икономиката. Реакцията на Европа е по-голяма от тази на САЩ или Китай“, каза той пред депутатите.

Фон дер Лайен призна, че са съкратили бюджета по някои програми

Но Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, призна на заседанието на членовете на ЕП в Брюксел, че след пакета за стимулиране дългосрочният план включва съкращения на бюджета на ЕС, които са трудни за преглъщане.

„Да, успяхме да избегнем още повече съкращения, както някои държави членки искаха, но тази многогодишна финансова рамка (МФР) е трудно хапче за преглъщане. И знам, че тази институция го чувства по същия начин“, каза тя пред Европейския парламент, имайки предвид проекта за бюджет на ЕС.

Но, каза тя, тук „трябва да направим крачка назад и да погледнем откъде идваме“ – а именно дупка от около 70 милиарда евро заради развода на Великобритания от ЕС.

„Добрата новина е, че успяхме да преодолеем почти цялата тази пропаст. Това означава, че всяка държава трябва да плаща повече“, каза тя.

ЕП ще гласува до края на годината

Очаква се Европейският парламент да гласува дългосрочния бюджет на ЕС от 1,074 милиарда евро до края на годината.

Той обаче не гласува плана за възстановяване след коронавирус в размер на 750 милиарда евро, въпреки че е тясно свързан с бюджета на ЕС.

Сделката беше подписана от лидерите на ЕС след интензивни преговори, които видяха заплахи от напускане, вето и яростна опозиция от Холандия и Австрия.

Германия и Франция подкрепиха силно пакета, който дава възможност за съвместни заеми от 27-те членове на блока, за да помогнат на засегнатите от вируси страни, по-специално Испания и Италия.

„Дебатът, който отваряме сега, наистина е свързан със смисъла и посоката, която искаме да дадем на този европейски проект през следващите години“, каза Мишел.

„Ефективно това, което направихме, е да подновим европейските си брачни обети за 30 години, потвърдихме европейското единство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!