проф. Александър Маринов
На снимката: проф. Александър Маринов

Проф. Александър Маринов е политически анализатор, доктор по социология и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“. Той е роден на 12 май 1957 г. в София. Участвал е активно в живота на БСП. Бил е депутат в 36-ото и 37-ото НС и зам.-председател на ПГ на БСП. Председател е на софийската организация на соцпартията от 1991 г. до 1996 г. През 1996 г. Маринов напуска БСП в знак на несъгласие с политиката на Жан Виденов. На 13.02.2020г. със свой указ държавният глава Румен Радев назначи Александър Маринов за председател на Стратегическия съвет към президент.

Как оценявате промените в правителството и изненада ли е за Вас някоя от смените на министри?

Промените са козметични, няма особени изненади. Някои бяха набелязани. Всъщност интригата беше дали ще бъде изпълнено намерението да бъдат отстранени министрите, заподозрени в принадлежност към ДПС. Вярно е, че сега малко се промени формулировката, този аргумент отпадна, а се появиха някакви критики към дейността им, които пък от своя страна досега бяха категорично отхвърляни. Така, че според мен няма изненади. Няма изненади и от гледна точка на замисъла. Според мен няма да има и изненади от гледна точка на ефекта, той ще бъде нулев от тези промени, тъй като смятам, че те няма да бъдат възприети положително даже напротив – ще бъдат възприети като някакъв вид провокация към протестите.

Могат ли подобни рокади в правителството да спрат протестите?

Не, в никакъв случай. Аз дори смятам, че всяко правителство, което би предложило мнозинството в този парламент би било отхвърлено, а камо ли това предложение, което пак повтарям то е козметично. Но това е размяна на местата, общо взето хората, които влизат на местата на освободените министри са досега свързани с политика и с грешките на правителството.

Споменахте, че на набелязаните предварително за смяна министри за връзки с ДПС им се намериха и други критики, предполагам, визирате Горанов и Маринов?

Да, тъй като за Караниколов премиерът беше твърде неясен, мъгляв, спомена за някакви слабости, но не стана ясно точно какви за другите двама според мен е интересен мотивът за освобождаването на Владислав Горанов тъй като се споменава като негов пропуск, за което трябва да се носи отговорност това, което се случвало в Комисията по хазарта, а това също беше упорито отхвърляно и от Борисов, не само от самия Горанов.

Да, до този момент в тази област към Горанов не бяха отправяни критики от страна на премиера

Той досега го бранеше в това отношение по една много проста причина, че такъв тип пропуски на финансовия министър са много сериозен аргумент срещу цялото правителство и срещу министър-председателя. Това не е нещо, което е дребно и е лично, както по мащабите си – може да се спори колко са щетите или пропуснатите ползи така и по начина на управление. Така, че това е наистина нов елемент.

За първи път се отправя критика и към Младен Маринов относно протестите в София. А в същото време се назначава на неговия пост досегашен шеф на полицията, който също е пряко отговорен за действията на подчинените си по време на протестите. Как си обяснявате  тази рокада?

Аз бих казал, че новият министър е по-пряко отговорен, отколкото досегашния министър. Така, че няма никаква логика в това отношение. Ако поводът е упражняването на насилие срещу протестиращи тогава би следвало съвсем логично да си отиде и директорът на националната полиция. А него го повишават. Ние не за пръв път сме свидетели на такива противоречиви, нелогични кадрови решения, но сами разбирате, че истинската причина е желанието да се изпусне парата. Само, че това няма да свърши работа в сегашната ситуация.

Очаквахте ли в един момент Борисов да се оттегли както искат протестиращите, дори и не изцяло, а да остане зад правителството и да даде шанс на някои от вицепремиерите да стане министър-председател?

Доколкото ми е известно такива варианти са били обсъждани, надделяла е тази група в управляващите, която настоява, че без Борисов Земята ще спре да се върти. В това има известна логика тъй като ГЕРБ без Борисов, това управление без Борисов лишено от своя така да се каже аватар, от основния си символ. Аз не мисля, че някой би го е възприел сериозно Борисов като човек в сянка, който фино дърпа конците, а не се меси в неговия свойствен команден стил. Аз смятам, че Борисов и цялото правителство ще се оттеглят неминуемо, ще се оттеглят от властта, това е логиката на процесите в обществото. Продължаването на упорството т.е опитите за някакви маневри удължават агонията и това няма да е добро за никого.

От опозицията заподозряха сделка с Валери Симеонов в отстраняването на Ангелкова и назначаването на Марияна Николова за министър на туризма. Така ли е, има ли сделка?

По принцип в българската политика днес всякакви сделки са възможни. Лично аз обаче смятам, че това по-скоро е ход, който силно усложнява позицията на Симеонов, защото в момента туризма знаете е в ужасяващо състояние. Очакваните загуби и последици са много тежки. Симеонов, да не говорим за вицепремиера Николова изобщо не са наясно с тези неща, не са в състояние да се справят, нито пък имат доверието на бранша. Самият Симеонов вече е толкова непопулярен със своите крайно необмислени, тенденциозни предложения, че трудно може да се измисли по-лоша емблема, по-лошо лице за тези, но които ще падне тежестта да спасяват сектора. Така, че не знам, може и да има някаква договорка, но това според мен е поредното несполучливо решение. Просто прехвърля се на някого отговорността, пък последиците няма да бъдат по-добри.

Възможно ли е ГЕРБ и БСП да осигурят мнозинство в Народното събрание зя промяна на Конституцията по отношение на Гешев, както стана днес в пленарна зала при гласуване на искането за изслушване на главния прокурор?

Според това е кризисен пи ар. Аз лично смятам, че нито ГЕРБ, нито БСП имат смелостта да се изправят решително срещу Гешев. Това е някаква форма на печелене на популярност, неадекватна разбира се, тъй като никой няма да повярва на този ход. Още повече аз смятам, че това отлагане с месец, дори два вероятно ще направи целия този замисъл неадекватен, отживял времето си. Така, че това е някаква пушилка, която се вдига.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!