проф. Ивайло Дичев
На снимката: проф. Ивайло Дичев

Премиерът Бойко Борисов взе оставките на тримата министри, вероятно посочени от Пеевски, и си позволи завоалирана критика към прокуратурата. Протестите явно дават резултат.

Протестите вече дават резултат!

Въпреки разнообразните слухове в интернет премиерът Бойко Борисов взе оставките на тримата министри, вероятно посочени от Пеевски. Борисов дори преизпълни своето ремонтно обещание и освободи министърката на туризма Николина Ангелкова, която е не само омразна на коалиционния партньор Валери Симеонов и обект на медийни подигравки, но и стана предварваща изкупителна жертва на очаквания провал на туристическия сезон.

Подходът този път е различен

Но забележете начина, по който бяха съобщени смените: за господин Горанов премиерът изрично каза, че го маха заради нарушенията около хазарта, които досега някак се премълчаваха. На ход е прокуратурата.

Удовлетворение носи фактът, че министърът на вътрешните работи си отива именно заради побоите по време на протестите в София и странното поведение на подчинените му в Росенец.

За Караниколов също се спомена някакъв золум, очаквам да ми го обяснят по-добре икономистите. Основното е, че бяха дадени конкретни обяснения и не ни се сервира традиционното „те са невинни, ама ние реагираме на всяко съмнение“. Ще очакваме оттук нататък всяка власт да действа така.

Борисов за прокуратурата: „Категорично съм против всякакви показни акции“

На пресконференцията след коалиционния съвет Борисов заяви ясно и че е против показността в акциите на прокуратурата – една възприета от управляващите, завоалирана критика към тази институция, срещу която днес се протестира. Завоалирана, ама все пак го каза! Към това изказване може да прибавим и учудващото съгласие на ГЕРБ с искането БСП главният прокурор да бъде извикан в парламента и да докладва за дейността си. Доколкото разбираме, това засега е единствената форма – ако не на контрол, то на някакво наблюдение над тази институция, която се изживява като инструмент на бога. „За“ са гласували 179 депутати, което е повече от конституционно мнозинство. Дали пък тук няма намек за някакви възможни промени във функционирането на прокуратурата – въвеждане на отчетност, независимост на отделните прокурори от началника?

Сред добрите новини са и констатираните нарушения на Догановото пристанище в Росенец, както и на редица обекти по морето, за които от години безрезултатно сигнализират гражданите. Не знам докъде ще стигне проверката, но човек може да си помисли, че споменатата прокуратура нещо се е стреснала. Дай Боже! Беше отнет и студеният резерв на въпросния почетен политик, донесъл му едни 55 милиона. Твърде сериозна сума, за да бъде отхвърлено съмнението, че ГЕРБ и национал-популистите са зависими от ДПС.

Да добавя и усилието за чисто стилистическа промяна – управляващите се опитаха да тушират щетите, които им нанасят брутални говорители като Кирилов, Рашидов или Манев и извадиха напред по-възпитани персонажи като Дончев, Сачева или Захариева, които да представят версията „ГЕРБ с човешко лице“. Доколко им се удаде не знам, най-добре по-малко да говорят, повече да борят корупцията.

Гражданското недоволство трябва да продължи

Следва ли от всичко това, че гражданите трябва да се прибират у дома по живо и по здраво?

Не – защото именно гражданският натиск беше причина за тези все още срамежливи промени: за да стигнат нещата докрай, той трябва да продължи. Но може би и малко да се структурира. Според мен идва моментът, окрилени от успеха, хората да почнат да се организират, да дискутират очакваните промени на държавата, да разследват и сигнализират за престъпления, пък ако щете – да влизат в омразните партии и да излъчват своите лидери.

Текст: „Дойче веле“. Заглавието е на „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!