ваксина
Русия започна ваксинация срещу коронавируса

Производителите на ваксина срещу коронавирус, разработена от Оксфордския университет и произведена от „AstraZeneca”, планират да осигурят на европейските потребители първите 60 милиона дози до края на тази година. Това съобщи пред ТАСС Матео Лигуори – един от ръководителите на италианската компания Irbm.

Тази ваксина е смятана за една от най-перспективните в борбата срещу заразата и стана повод за гордост за италианската наука, тъй като най-важният компонент от нея – аденовирусният вектор, т.е. механизмът за доставка на вируса до клетката, е разработен и предоставен именно от тази компания.

„Целта на създателите на ваксината е да произведат голямо количество за кратко време. За Европа се очаква да бъдат доставени 60 милиона дози до края на годината, а през първото тримесечие на 2021 г. бройката да бъде 400 милиона“, заяви Лигуори.

Очаква се ваксината да бъде регистрирана през септември – октомври и веднага след това да се поиска разрешение за производството ѝ. Засега тази ваксина е само кандидат, защото предстои дълъг и труден път за нейното одобрение.

В компанията са обнадеждени от резултатите от първия етап на клиничните изпитания, които показват добра реакция на имунитета.

По информация на учените, експерименталната ваксина срещу коронавирус на университета в Оксфорд е безопасна и генерира силен имунен отговор у доброволците. Те се надяват тя да допринесе за прекратяване на пандемията.

Британско-шведската фармацевтична компания „AstraZeneca” започна производството ѝ още през април, а към момента е осигурила достатъчно производствени мощности по цял свят, за да произведе повече от 2 милиарда дози от препарата, ако той се окаже достатъчно ефикасен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!