автомат
14-годишната Камар Гюл застреля убийците на родителите си със "семейния" АК-47 /снимка: Twitter/Afghanistan Times/

14-годишната Камар Гюл, която изби двама талибани, нападнали дома й, и рани още няколко, заяви, че е готова отново да се бие с тях.

„Повече не се страхувам от тях и съм готова да се сражавам с тях отново“ – каза тийнейджърката в телефонен разговор за АФП, цитирана и от МSN

Снимката на Гюл с автомат наводни мрежата и много хора похвалиха нейните действия и призоваха да й се осигури безопасно извеждане от страната.

Отмъщение

Талибаните са пристигнали в дома й в полунощ. Гюл е спяла в една стая с 12-годишното си братче. Нашествениците са убили майката и бащата с няколко изстрела и мигове по-късно, както казва Гюл, „гневът ме завладя“.

„Взех пушката, която имахме у дома, отидох до вратата и ги застрелях“ – разказа момичето, което е било научено от баща си как да употребява автомата АК-47.

Преди не беше известно, че в престрелката е взело участие и малкото братче. Когато водачът на групата талибани отвърнал на огъня, момчето взело автомата от сестра си и го простреляло.

Талибанът избягал ранен, само за да се върна малко по-късно. Тогава обаче на мястото вече били дошли няколко съселяни и членове на проправителствените милиции, които го погнали и прогонили след дълга престрелка.

Причините за касапницата

„Ню Йорк таймс“ съобщи, че убийствата в дома на Гюл включват и семейна вражда – единият от нападателите бил съпругът на момичето. Вестникът цитира нейни роднини, както и официални лица, според които съпругът й е искал да си я върне насила, след като се скарал със семейството й.

Властите пък казали за АФП, че талибаните са дошли, за да убият бащата, който бил старейшина на селото, защото подкрепял правителството. Отдалеченото селце на Гюл е почти ежедневна сцена на конфронтации.

„Гордея се, че убих убийците на родителите ми – сподели момичето – убих ги, защото убиха родителите ми, а също и защото знаех, че ще дойдат и за мен и малкия ми брат.“

Отзвукът

Стотици хора в социалните медии призовават правителството да защити двете деца, като някои искат те да бъдат изведени извън Афганистан

Министърът на отбраната Мунера Юсуфзада заяви, че „смелото действие“ на Гюл е послание за талибаните от афганистанските жени.

„Талибаните трябва да осъзнаят и да знаят, че днешните жени са различни от жените по време на тяхното управление“ – писа тя в „Туитър“.

Президентът Ашраф Гани също похвали момичето за смелата й постъпка.

Говорител на талибаните потвърди, че в района на инцидента е имало тяхна операция, но отрече някой от тяхната група да е бил убит от жена.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!