Ангел Джамбазки, Андрей Новаков
на снимката: Ангел Джамбазки, Андрей Новаков

Български евродепутати депутати се обявиха против постигнатото споразумение за многогодишната финансова рамка на Европейския съюз.

Договореността бе постигната в неделя, след дълги и напрегнати преговори между лидерите на Европейския съюз.

ЕНП/ГЕРБ

По време на обсъжданията днес в Европейския парламент, евродепутатът Андрей Новаков (ЕНП/ГЕРБ) определи сделката като „несъвършена”.

По неговите думи е трудно да се обясни предвиденото намаляване на средствата за преодоляване на последиците от епидемията от COVID-19 в регионите, обхванати от политиката на сближаване, както и на сумите по фонда за природосъобразна икономика.

„Това са неща, срещу които ще се борим”, каза той и обеща подкрепа за увеличение на средствата за студентските програми.

Новаков призова да не се отнема нито цент от средствата по политиката за сближаване.

ЕКР/ВМРО

Друг български евродепутат също заяви, че той и колегите му няма да подкрепят нито споразумението, нито подготвяната резолюция на ЕП по въпроса с бюджета

„Това споразумение противоречи на договора за ЕС. Всички, които пропагандирате върховенството на правото, сте съгласни да бъдат нарушени договорите. Взимате заем от нашите деца, без да сте ги питали. Част от този заем ще раздавате като грантове, а останалите ще давате като заеми, но ще ги връщат всички”, каза Джамбазки.

Джамбазки се обърна към ръководителите на общностните институции:

„Подарените пари развращават и правителства, и общества. Това беше комунизмът – взима от тези, които работят, и ги дава на тези, които имат нужда. Видяхме как завърши това. Върховенството на закона означава независимо и свободно правосъдие, без политическа намеса, без политическа пропаганда, без опит да бъдат променени обществата и семейните отношения. Днес строите федеративна социалистическа Европа, която убива ЕС и общия пазар”.

Свързана новина:

Кр. Станчев: С лошия си имидж и недобри преговорни умения България трудно ще усвои 29-те милиарда от ЕС

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!