Френският клон на фалиралия британски туроператор Томас Кук обяви несъстоятелност в четвъртък и заяви, че ще кандидатства за съдебна процедура за възстановяване с цел намиране на купувач.

Още в началото на седмицата Томас Кук – Франция, където работят 780 служители и има годишни приходи от 425 милиона евро заяви, че ще се обърне към френския търговски съд в Нантер за защита на кредиторите.

На заседание на работния съвет на звеното в четвъртък „представителните органи на персонала одобриха единодушно проекта на декларация за прекратяване на плащанията и откриване на съдебно възстановяване“, се казва в изявление на дъщерното дружество.

„Целта остава да се гарантира непрекъснатостта на операциите на френския клон на фирмата и бързо да се премине към решение за възстановяване.“

Германските и австрийските звена на Томас Кук предприеха подобни стъпки след срива на фирмата, оставяйки около 600 000 летовници в цял свят.

178-годишната група, изпаднала в дълг, която от известно време се бори срещу ожесточената онлайн конкуренция и обвинява несигурността на Брекзит за скорошния спад на резервациите, обяви фалит, след като не успя да осигури 200 милиона паунда (около 227 милиона евро) от частни инвеститори.

Сривът последва дълъг период на хронични финансови сътресения след катастрофална сделка за сливане през 2007 г. и оставя 22 000 служители без работа.

Томас Кук Франция заяви, че броят на засегнатите в момента клиенти е намален от около 10 000 в понеделник до малко над 8 400.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!